,

KĄ KEISTUME NAMUOSE PO METŲ

ketvirtadienis, kovo 29, 2018

namų interjeras

Aš dažnai susižaviu pirmu įspūdžiu. Juk pati tikiu, kad kaip save pateiki pirmame susitikime ar pokalbyje, sudarysi atitinkamą nuomonę. Tik laikui bėgant galime paneigti ar sustiprinti pirmąjį įspūdį ir padaryti išvadas. Ta pati situacija buvo ir su mūsų namais. Puošėme, kūrėme interjerą patys ir tik ilgainiui pastebėjome, kad pirmas įspūdis (kad viskas tobulai tinka) - jau nebe toks žavus.

Šiandien noriu Jums papasakoti apie savo patirtį - po metų gyvenimo namuose priėjome išvadą, jog kai kurie dalykai tobulai tinka, likę - turi būti keičiami. Pradėsiu nuo to, kad kartu su draugu nutarėme įsikurti patys - nuo remonto darbų iki interjero idėjos plėtros. Buvome įsitikinę, jog turime pakankamai žinių, na arba tiesiog, norėjome išbandyti savo jėgas. Tad, natūralu, kad kai kurios idėjos, produktai ar sprendimai po metų turi išlaikyti testą - paliekame šiuos dalykus ar atsikratome / keičiame juos. Galbūt šios įžvalgos padės Jums sprendžiant kai kurias dilemas savo namuose, nors tikiu, kad kartais visai smagu yra išbandyti viską per savo prizmę, juk esame skirtingi.

Jeigu pažiūrėtume į įsikūrimą bendrai, aprėpus visas nesėkmes ir sėkmes, sakyčiau - viskas maždaug yra gerai. Butas nedidelis, o ir mes esame iš tų, kuriems nereikia aukštos kokybės technikos ar panašaus lygio sprendimų. Tačiau, keli dalykai mums nepasitvirtino arba turėjo būti pergalvoti kitaip, tad pradėsiu nuo tuo, kas mūsų namuose nepasitvirtino:

Valgomojo stalas. Šis stalas - namų ašis, jeigu būtų galima šitaip išsireikšti. Nuo jo prasidėjo namų vizualizavimo projektai ir tik po jo atsirado visi kiti. 160 cm ilgio ąžuolinis stalas, masyvus, netaisyklingų briaunų ir metalinėmis kojomis - namų pažiba (jį pagamino mano antra pusė). Pirminė mintis buvo - tai neabejotinai bus mūsų valgomasis stalas. Kartas jis bus ofiso stalu, o kartais - puodeliams išrikiuoti reikalingas baldas. Tačiau, nesusimąstėme kur buvo mūsų klaida - norėjome sutalpinti didžiulį stalą kambario viduryje, kuriame yra net 3 erdvės! Mūsų svetainė tai ir virtuvė, ir valgomasis, ir darbo kambarys ir, žinoma poilsio kambarys su sofa ir filmais. Jeigu tarp kambario stovi mūsų 160 cm ilgio gražuolis, logistika ir eismas šiame kambaryje tampa sudėtingi. Tad, vėliau, kadangi neišsirinkau darbo stalo (norėčiau balto ir su stalčiais), gražuolis nutūpė darbo vietoje, prie sienos, o kambario centre atsirado apvalus 90 cm skersmens elegantiškas, baltas stalas (apie kurį jau senai svajojau). Išvada: eismas ir logistikos reikalai klostosi žymiai geriau. Taip gerai, kad kartais ofisu tampa ir baltas stalas. O ąžuolinį pastatome per vidurį tik tada, kai laukiame svečių. Tad, būtinai apgalvokite svarbiausių baldų pasistatymo galimybę ir išmatuokite savo erdves, kad liktų vietos praėjimui ir baldai neapsunkintų bendro interjero vaizdo.

Darbo stalas. Na, kadangi mano darbo stalu tapo ąžuolinis stalas, o šalia turiu atskirą spintelę dokumentams - vietoj vieno tvarkingo baldo prie sienos turiu 3 (+ mini orkaitė). Ši trijulė tikrai nepriduoda žavesio kambariui, nes atrodo, jog žmonės į bet kokią laisvesnę vietą sukišo visus turimus baldus. Dar vienas niuansas - pastebėkite kokios spalvos stalas suteikia Jums truputį daugiau motyvacijos dirbti. Dirbant iš namų, stalo spalva asmeniškai man - turi nemažai įtakos mano produktyvumui. Išvada: jeigu turime mažai vietos, nepraktiška turėti atskirus baldus vienai funkcijai atlikti. Reikėtų paieškoti stalo su stalčiais, pageidautina balto ir, atsikratyti dokumentų spintelės.

namų interjeras

Praustuvės čiaupas. Galvojau, jog bus tikrai smagu, jei vonioje išlaikysime senovinį art deco stilių ir dušui, bei čiaupui parinksime santechnikos detales su 2 reguliuojamomis rankenomis. Išvada: man asmeniškai nepatogu šitaip reguliuoti vandens šilumą, tad svarstau apie vienos rankenos ar mechanizmo variantą čiaupui, o dušui - tegul lieka koks yra. Dar pridurčiau - rinkčiausi nechromuotos spalvos čiaupo, nes pernelyg ryškiai matosi kalkių nuosėdos. Palyginimui - virtuvėje turime sendinto aukso čiaupą ir jis tarnauja puikiai!

Praustuvė ir plautuvė. Šiuos dalykus rinkomės pagal grožį ir formą. Plautuvė - apvali ir gan gili, pieno spalvos granito - labai imli įbrėžimams ir tepliojimui. Net nežinau kas galėtų būti vietoj jos. Man patinka forma, tačiau pas kitus matau, jog stačiakampės plautuvės su plačiais kraštais - praktiškos ir visai smagios. Kas liečia praustuvę, ji ovali, pastatoma, negili - kraštų praktiškai neturi, šiek tiek prasčiau nuteka vanduo ir visi kiti dalykai, įleidžiami į praustuvę. Galbūt ir ją keisčiau į platesnių kraštų praustuvę su visokiais įdomiais priedais. Išvada: kol nepabandai, tol nežinai kas galėtų būti geriau. Nors plautuvės medžiaga - granitas, jeigu reikėtų keisti rinkčiausi kitokią, bet tik ne metalinę.

namų interjeras

Stiklinės spintelės. Kad ir kaip romantiškai ir gražiai atrodo šios spintelės virtuvėje, jos nepraktiškos. Nebent reikia mokėti viską sudėti taip, kad būtų ir tvarkinga, ir estetiška. Aš tiek kantrybės neturiu, o galbūt reikėtų sakyti - neturiu tiek indelių, kur galėčiau laikyti kiekvieną maisto produktą. Išvada: peršasi mintis, jog tokios atviros spintelės sukuria chaoso efektą (kas sugalvojo tokį terminą? Aš.) mažoje erdvėje.

Kai kurie H&M produktai. Dievinu H&M už galimybę Lietuvoje turėti ką nors įdomesnio ir originalesnio, kalbu apie interjero daiktus. Kai tik atsiranda nauja home kolekcija, peržiūriu ją online, su smalsumo pilnomis akimis. Tačiau, retai kada puolu pirkti neapgalvojus. Tarp smagių ir gerai tarnaujančių daiktų yra ir tokie, kurie pagaminti nekokybiškai. Teko nusivilti muilo dozatoriumi ir metaliniu, aukso spalvos padėkliuku. Deja, ne viskas, kas auksu žiba bus amžina, pradėjo luptis auksiniai ir juodi dažai po trumpo naudojimo. Na kaip ir smulkmena, bet tai vienas dažniausiai naudojamų daiktų, jis turi atlaikyti vandens audras ir muilo bangas. Išvada: deja, ne viskas, kas auksu žiba bus amžina. Dozatoriaus ieškosiu Tiger arba Ikea parduotuvėse.

Ikea Rimforsa indeliai. Dar iki savo namų turėjimo žinojau, jog prieskoniams dedikuosiu medicininius mėgintuvėlius. Kur jų gauti - neturėjau supratimo, tačiau greitu metu mano norą išpildė Ikea, pasiūlanti 4 indelius prieskoniams. Įsigijau, pradėjau naudoti ir truputį nusivyliau - kaip prieskoniams, tikiuosi iš tokių indelių maksimum saugumo, tai reiškia - dangteliai turi sandariai užsidaryti ir nekristi netinkamu momentu, kai nori pagardinti savo salotas. Išvada: nors ir gražu, tačiau iš praktinės pusės rinkčiausi ką nors sandaraus ir su dozavimo galimybe, o tai dažniausiai atlieka indeliai su skylutėmis.

namų interjeras
Nuotrauka © Ikea
Virdulys. Turime virdulį Zelmer firmos, pirkome iš Varle.lt. Tikriausiai tik mums pasitaikė toks trūkumas - virdulys kartais neužfiksuoja jungtuko paspaudimo. Tu jį paspaudi, o jis atšoka, vėl paspaudi - ramu, o po to ima ir atšoka. O ir rūdys atsirado, čia iš viso kosmosas. Išvada: rinktis kokybišką produktą? 

O kas pasitvirtino?

Sofa. Jos nepirkome, atiteko iš tetos, tereikėjo pervilkti. Tačiau, net jei neturėčiau vietos ilgai sofai, vis tiek rinkčiausi kambariui padovanoti sofą. Neįsivaizduoju namų be šio minkšto baldo. Mūsiškė girgždi, dėl lūžusio mechanizmo - neišsilanksto, gili, žema, mažytė, bet labai jauki. Tad, sofą rinkitės atsakingai ir taip pat, stebėkite ar ji netrukdo Jūsų logistikos reikalams.

namų interjeras

Didžiulis pastatomas veidrodis. Mūsų veidrodis yra 185 cm ir ne pakabintas, o pastatytas. Daugelis į šį mano sumanymą žiūrėjo kreivai, o draugas matyt laukė kada galės jį pakabinti. Sakiau griežtą - ne, ir kol namų sienų niekas negriauna, o veidrodis netrukdo praeiti, bei saugiai gyventi, tol jis sau išdidžiai stovės. O veidrodžio man reikėjo ne bet kokio (užtrukau su jo paieškomis) - aukšto (kad kiekvienas matytų save visu ūgiu), tvirto rėmo, ir svarbiausia - baltas. Radau jį Jysk parduotuvėje.

namų interjeras


Ikea virtuvės baldai. Matyt pirmųjų namų santykiai su Ikea yra kaip viena iš išeičių, prie antrų namų jau ieškai individualių sprendimų. Tačiau Ikea virtuvės baldų išplanavimas (nekalbant apie kokybę, nors ji - visai nieko) ir vidinės detalės puikiai gelbsti kai norisi tvarkos. Labiausiai patinka stalčių pritaikymas prieskoniniams indeliams ar kitiems daiktams, kurie turi būti po ranka.

Virtuvės lentynos. Dar viena mano svajone buvo - turėti virtuvėje kampą receptų knygoms sudėti. O tada sugalvojau, kad ne tik knygoms, o ir stiklinėms, puodeliams ir augalams vietos ten reikia. Pirkome ore kabančias lentynas Ikea. Jos puikios, pagyviną interjerą ir neleidžia man nuobodžiauti - mėgstu keisti esančias ant jos dekoracijas.

namų interjeras

Minkštos kėdės - foteliai. Savo valgomojo (ir ofiso) kėdes radome Norvegijoje. Žinote kaip būna - pamatai ir įsimyli - medžiagą, spalvą, bet neįsivaizduoji kaip atrodys bendrame namų kontekste. Kai gavome šias kėdes, buvome šiek tiek sutrikę - jos atrodė aukštos, tad kilo abejonių dėl patogumo. Tačiau, dabar mes nuo jų nenulipame - labai patogios, minkštos ir galima sėdėti susirietus, kaip ant fotelio. Turime 4 kėdes, naudojame tik šias 2.

namų interjeras

Mėtinės durys. Galbūt reikėjo viską pradėti būtent nuo šių durų. Nudažėme jas ryškiai mėtine spalva, nors turėjo būti švelniai mėtinė. Ir ką, sakiau - na tegul būna... O dabar jos yra mūsų energijos ir nuotaikos šaltinis.  

namų interjeras

Miegamojo lentynos. Čia irgi buvo iš anksto apgalvota - miegamajame turėsime gražių dalykų altorių, kad atsibudus žvilgsnis užsikabintų už motyvuojančios citatos, gražaus knygos viršelio ar augalo lapų. Ši lentyna taip pat yra neretai pertvarkoma, bet kas joje nesikeičia, tai įrėminta laimės mantra: do more of what makes you happy.


namų interjeras

Šia optimistine nata tariu - viskas. Surašiau svarbiausius dalykus, kurie arba neduoda ramybės, arba džiugina mus kiekvieną dieną. Svarbu duoti sau laiko apsiprasti su baldais ar daiktais, pajusti - kur jiems būtų geriausia vieta gyventi, apgalvoti visus ir prieš, bei ryžtis pokyčiams. Pastarieji kaip šviežias oro gūsis - suteikia Jūsų namams ir Jums patiems naują požiūrį į gyvenimą savo namuose. 

O kas iš išvardintų dalykų ir Jums užkliuvo? Ar susidūrėte su panašiomis problemomis, kas Jūsų namuose pasitvirtino su kaupu, o ko norite atsikratyti? Pasikalbame komentaruose, man labai įdomu.

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros