,

MANO DŽIUNGLĖS | KAMBARINIAI AUGALAI

trečiadienis, balandžio 04, 2018

kambariniai augalai

Jeigu tik matau, kad lyg ir pavyksta rūpintis augalais turint mažus namus, bei ribotą kiekį laisvų kampų - pradedu galvoti, jog galėčiau ir lovą dedikuoti kokiam nors žaliuojančiam augalui, kad tik jis džiugintų savo draugija. Jau ir prekybos centruose atsiranda vis daugiau augalų rūšių kurias įsimyliu ir slapčia planuoju turėti savo namuose.

Manote, kad augalai ne Jums? Jeigu esate įsitikinę, jog galima Jus vadinti plant killer, galbūt dar nesusipažinote su visais augalais ir neradote sau tinkamo. Kadaise ir aš numarindavau augalus, tačiau šiuo metu sėkmingai (beveik) auginu 17 augalų ir 4 prieskonines žoleles. Šiandieniniu įrašu noriu papasakoti savo džiunglių istoriją - su kokias augalais teko susidurti, su kuriais nepavyko susidraugauti, o kokius dievinu ir kokį projektą dėl jų pradėjau. Gal pavyks perkalbėti ką nors iš Jūsų, kad pabandytumėte auginti dar kartą?

namų augalai

Mano augalų istorija

Ankstesniuose įrašuose minėjau, jog mano draugystė su augalais prasidėjo nuo mažo pagaliuko - augalo stiebo, kurį gavau iš draugo sesės. Tai buvo Salikorninė hatiora (lot. Hatiora Salicornioides). Prieš tai mama bandė supažindinti mano kambarį su kaktusais - iki šiol pas tėvus auga be galo vaisingas ir gyvybingas kaktusas, kurį jau reikėtų persodinti (tik niekas nesiryžta dėl jo spyglių). Tačiau, pati pradėjau rūpintis tik savo Hatiora - buvo smalsu stebėti kaip auga, laistyti, skaičiuoti naujų ūglių kiekį. Na o vėliau, ruošdamasi savo namams, laikinai apgyvendinau pas tėvus Karolinę žilę (lot. Senecio rowleyanus), su kuria, deja, teko atsisveikinti (matyt jai buvo per mažai šviesos). Sekančiu mano taikiniu buvo Šilokas, kuris lotyniškai vadinasi Sedum morganianum „burrito“ - nemokėjau prižiūrėti, tad ir šio netekau. Mintyse aidėjo - sukulentai ne man. Prieš apsigyvenant naujuose namuose, mama įteikė man Draceną (lot. Dracaena marginata) (ne itin mėgstu šiuos augalus), kuri būtų ne tik naujos vietos puošmena, bet ir valytų orą.
hatiora augalas
Salikorninė Hatiora
karolinė žilė augalas
Karolinė Žilė
Kraustymosi laikotarpiu sekančiu pirkiniu tapo aukštoji Araukarija - augalas, kurio norėjau nuo tų laikų, kai lankiausi dabar neegzistuojančioje Mood Makers kavinėje. Mėgau sėdėti prie lango, prie Araukarijomis nukrauto pušies stalo. Kaip man patiko tos eglutės! Nutariau kadaise ir sau tokią padovanoti, tad, kai parnešiau namo savąją, negalėjau atsidžiaugti, kiekvieną dieną kalbinau!

Laikui bėgant ir vėl atėjo metas bandyti jėgas karolių auginime, tądien juokavau - išėjau batų, grįžau su augalu. Karolinę žilę parnešiau gegužę, o prieš mėnesį turėjau jau ją reabilituoti. Vėl užsispyrė ir pradėjo prastai jaustis, tik šį kartą nutariau kelis sveikus karolius auginti vandenyje (jie leidžia šaknis), o kitus pasodinti, kad įleistų šaknis į žemę. Su Žile bandau susigyventi antrą kartą, todėl nesinori pasiduoti. Man labai patinka šis augalas ir norisi suprasti - tai kaip gi tie karoliai auginami...

aukštoji Araukarija
Aukštoji Araukarija ir baby Pilėja

Karolinė Žilė
Reabilituoju Karolinę Žilę
Na, o sekančiu išsvajotu pirkiniu tapo madingoji Monstera Deliciosa. Svajoti apie šį augalą pradėjau anksčiau negu atsirado mūsų namai. Patiko tropinių miškų akcentas, kuriuo kalba Monstera ir ta jos ryški žalia spalva, kuri taip pagyvina erdvę... Tuo metu kartu su Monstera į namus atkeliavo mažoji Pilėja (lot. Pilea) (kurią pamačius Pinterest - varvinau seilę). Pažiūrėjau į ją ir pradėjau galvoti - o tai kada Tu suaugsi mažasis beibis? Esu nekantri iš prigimties, visuomet kankinu pardavėjus klausimais - ar greitai auga? O kokio dydžio išauga? Ilgai laukti nereikėjo, šiuo metu mano gražuolė Pilėja paaugusi, persodinta, atsodinti du jos vaikiukai, o šalia mamos auga dar vienas mažylis - tai vienas sparčiai besidauginančių augalų (ir lengvai prižiūrimų), tad tikrai malonu stebėti jo augimą.

Monstera Deliciosa augalas
Monstera Deliciosa
Pilėja augalas
Pilėja
Kaip ir minėjau įrašo pradžioje - jeigu turi mažai vietos, nieko, bus dar mažiau, nes Viktorija tempia į namus visus didžiuosius augalus (rašydama tai, mintyse turiu dar vieno aukšto augalo pirkimo planą). Pas mus atsirado neįtikėtino charakterio, žavingoji Kalatėja (lot. Marantaceae Calathea Veitchiana). Šis augalas nepaliauja stebinti, vis dažniau reikia jį papurkšti, palaistyti. Nors visur rašoma, jog jis nereikalauja ypatingos priežiūros, man atrodo, kad jis negali be vandens, drėgmės ore, žmonių ir dušo. O mieliausia, kas būdinga šiam augalui - jis turi sąnarius prie lapų ir mojuoja jais reaguodamas į šviesą. Kartais girdžiu kaip sušlama (ypatingai džiuginantis reiškinys).
Kalatėja Calathea augalas
Kalatėja
Kitu pirkiniu tapo - Fitonija (lot. Fittonia), kurią padovanojau mamai (jai labai patiko), tik būkite atsargūs, tai gražus (vijoklinis), bet labai jautrus ir reiklus augalas (reaguoja į šaltį). Jį reikia laikyti kuo šilčiau ir dažnai purkšti nechloruotu vandeniu (tokiu vandeniu šiaip visi augalai laistomi). Toliau kalbant apie svajonių augalus - vis trokštų turėti didžiulį Fikusą (lot. Ficus lyrata), bet iš pagarbos savo namų kampams, namuose apsigyveno mažesnė jo versija. 

Ficus lyrata augalas
Ficus lyrata 
Praėjus kuriam laikui, užsukau į Rimi prekybos centrą ir parnešiau namo vieną augalą reabilitacijai, kitą šiaip, dėl gražaus vazono. Pastarasis yra iš Kalatėjos giminės - Lizdinė kalnarūtė (lot. Asplenium nidus), kurio lapai išsivynioja panašiai, kaip ir Kalatėjos ar Monsteros. O kitas augalas, kuris buvo nukainotas ir apgraužtais lapais - Peperomija (Peperomia Silver Sheen). Ji man iš karto patiko dėl savo puošnaus vainiko, na, o laikui bėgant atsigavo ir pradėjo greitai auginti naujus lapus.

peperomija ir lizdinė kalnarūtė augalai
Iš viršaus - Peperomija, apačioje Lizdinė Kalnarūtė
peperomija augalas
Atsigavusi Peperomija
Toliau - kaip per sapną... Namuose atsirado vijoklinis augalas Sidabrinis Skindapas (lot. Epipremnum pinnatum argyraeus), labai maloniais švelniais (šilkiniais) lapeliais ir Tillandsija (augalas, kuris gyvena ore, be žemės), jų duetas čia. Visai neseniai partempiau namo dar vieną Kalatėjos giminės narį -  Ktenantą  (lot. Ctenanthe burle marxii) - liūdnai stovėjo prekybos centre tarp aukštesnių augalų, patraukė mano dėmesį dėl savo dryžuotų lapų.

skindapas augalas
Skindapas

ktenanta augalas
Ktenanta
Kaip supratote, tai dar ne viskas, turiu sąrašą augalų, kurių ieškau ir kuriuos jau planuoju įsigyti. Prieš įsigyjant peržiūriu namų kampus, įvertinu - ar bus jiems vietos ir kur stovės. Nors, mano augalų pirkimas yra 50% spontaniškas, 50% apgalvotas, stengiuosi nepirkti tų rūšių augalų, su kuriomis nesusitvarkau (pavyzdžiui - sukulentai); nemėgstu kambarinių gėlių, o ypač orchidėjų. Nors ir žinau kokių gražuolių man reikia, visuomet įdomu kokios gi šiemet augalų tendencijos, kokie augalai tampa metų geidžiamiausiais? Ką netikėto galima auginti (ko dar neaugina Tavo kaimynas), nes sutikite, kad kai kuriems Monsteros ar Fikusai yra jau pabodę (jų pilna visur), tad neprošal būtų sužinoti apie dar negirdėtas augalų rūšis; apie tai galite sužinoti čia, čia ir čia.

kambariniai augalai
Kalatėjos ir Monsteros maudynės, o apačioje mažieji augalai
Rašydama šio teksto išvadas, susimąsčiau... Kai namo parsitempiau tiek augalų ir susipažinau su jų rūšimis, atrodo, kad vis negana. Sugalvojau auginti prieskonines žoleles, ne dėl mados, o smalsumo - ar pavyks. Pamenu planavome su draugu - bus nauji namai, tai ir savo duoną kepsime, ir baziliką sodinsime. Išpildėme pastarąjį pažadą - bazilikas šildosi savo mini šiltnamyje, kuriame be jo yra dar viena baziliko rūšis, krapai ir svogūniniai laiškai. Pasirodo, nesunku auginti prieskonines žoleles ar augalus, smagiausia dalis yra stebėti kaip iš lygios juodos žemės išdygsta maži žali daigai ar išsivynioja naujas lapuotis.

Visa tai lyg meditacija - prižiūri kiekvieną augalą, stebi jį, kalbini ir nuoširdžiai džiaugiesi, kai jis pasiruošęs išskleisti naują lapą (šokinėji ir rašai visiems žinutes). Toks pomėgis ir noras apsupti save žaluma puoselėja lėtą gyvenimo būdą. Augalų augimo procesas yra itin lėtas, tad dažniau reikia apsišarvuoti kantrybe, kad išvystum pokyčius, padėtum sergančiam lapuočiui ar pastebėtum vešlumo tankį. Nors kartais klysti perlaistydamas ar per mažai apipurkšdamas džiungles, džiaugiesi, jog augalai supranta, kad Tu jais rūpiniesi (pradeda augti kaip pašėlę). Kitame įraše papasakosiu apie priežiūrą, kelis gudrius patarimus ir rekomendacijas.

Ir tai dar ne viskas, iš meilės džiunglėms sukūriau atskirą augalų bendruomenės paskyrą Instagrame - Lithuanian Jungle, kur dalinuosi ne tik savo turimomis džiunglėmis, bet ir lietuvių augalų nuotraukomis. Nutariau burti augalų mylėtojus iš visos Lietuvos, o kad nuotraukos atsidurtų mano prižiūrimame sraute, tereikia užžymėti #lithuanianjungle grotažymę prie savo nuotraukos aprašymo. Jeigu norite pasikalbėti apie augalus - drąsiai, jeigu norite pasidalinti savo augalų portretinėmis nuotraukomis - pirmyn! O aš pasiklausiu Jūsų - ar tarp mano skaitytojų yra tokių pat augalų mylėtojų? Parašykite komentaruose - kokius augalus auginate?

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

2 komentarai

  1. Ak, kokią nesuskaičiuojamą daugybę sukulentų ir aš esu numarinusi, kol supratau, kad jie nėra man skirti augalai. Vienintelis su manimi dar likęs ir visai sėkmingai augantis yra alijošius.

    Namuose jau kurį laiką bandau prisijaukinti stambialapį fikusą, bet šis lyg sąstingio būsenoje. Augti neauga, bet ir neapleidžia manęs. Vis dar ieškau būdų kaip galėčiau jį pažadinti, tad lauksiu įrašo su patarimais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mano fikusas irgi atrodo miega, bet jie lėtai auga šiaip, tai reikia kantrybės )

      O dėl sekančio įrašo - neturėk tokių vilčių, apie priežiūrą ne tiek ir daug nusimanau, man veikia bandymo ir klaidų metodas!

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros