,

SLOW MALONUMAI

penktadienis, kovo 09, 2018

skaitymas slow life

Neseniai tinklaraščio veikloje nutiko keli dalykai. Pirma, sukūriau Dievinu.lt atskirą FB grupę, kurią vadinu support group (arba kartais paprastai - girl power). Antra, parašiau tekstą apie slow living, kuris detaliai apibūdino tinklaraščio temas ir vertybes, bei kuris atsidūrė Delfi.lt portale, Moterys skiltyje. Visa tai privertė mane susimąstyti, tai kodėl mes taip uoliai siekiame lėtesnio ritmo? Peršasi mintis, kad po truputį prarandame (arba užslopiname) gebėjimą mėgautis ir gyventi savo ritmu (nebūtinai slow, bet tikrai ne fast). Žinant su kokiais sunkumais mums tenka susidurti būnant dabartinės visuomenės dalimi, man nuoširdžiai norisi kartu su kitomis moterimis (arba vyrais) iš naujo mokytis neskubėjimo, lėtesnio ritmo prisijaukinimo. Todėl šiandien kalbėsiu apie mažus dalykus - malonumus kurie turi įtakos mūsų kasdienybei ir kuriuos įtraukus į savo rutiną, bus lengviau sulėtinti tempą ir jausti pilnatvę.

Kadangi teksto pradžioje užsiminiau apie FB grupę tinklaraščio skaitytojams ir slow living koncepcijos pasekėjams, darau prielaidą, kad norint pradėti gyventi pagal save, tai reikėtų apsupti save žmonėmis, kuriais žavimasi, kurie taptų mūsų bendraminčiais. Šioje grupėje rasite moterų, kurios priima iššūkį gyventi slow ir kurios, nepaisant savo užimtumo ir fainumo, yra pasirengusios keistis ir keisti aplinką vardan savo gerovės. Tikiu šia grupe, kurioje propaguojamas slow life gyvenimo būdas, apimantis tiek santykius su savimi ir su aplinka, tiek darbą (ar namus). Kas, jeigu ne kitų žmonių pavyzdžiai ar patirtys įtikins mus būti geresniais, įžiebs norą bendrauti, burti bendruomenę (kuri išmanytų slaptus laimės ingredientus). Kas žino į ką išaugs ši grupė, vienijanti nuostabias moteris! Galbūt netolimoje ateityje organizuosime konferencijas, o gal tiesiog visos susitiksime prie kavos puodelio. Tačiau turiu nuojautą, kad išmoksime vieni nuo kitų ką nors naujo ir naudingo, padėsime, kai bus sunku. Tad, šiuo metu mano malonumu, kuris padeda jausti pilnatvę, yra ši grupė ir aš esu laiminga, kad galiu padėti kitiems.

Kiti mano malonumai apie kuriuos norėčiau Jums papasakoti, susiję su veiksmais, kuriuos stengiuosi atlikti kiekvieną dieną ar bent jau dažniau nei kelis kartus per savaitę. Ir štai čia slypi pagrindinė šio įrašo mintis ir tikslas - mes privalome turėti sąrašą dalykų, kuriuos dieviname veikti laisvu laiku. Būtina, kad šis sąrašas visuomet būtų po ranka - užrašytas telefono užrašuose, knygutėje ar ant popieriaus lapo, prisegto matomoje vietoje. Turint milijoną užduočių per dieną, galime pamiršti, kas teikia mums neaprėpiamą džiaugsmą, kas verčia mus jaustis patenkintais savo gyvenimu ir svarbiausia, kas mus atpalaiduoja. Malonumų sąrašas suteikia galimybę grįžti prie veiklų, apie kurias svajojame jau ilgą laiką ir vis nerandame joms laiko.

slow living

Norėčiau supažindinti Jus su savo malonumais ar mažais džiaugsmais, kuriuos ir Jūs galėsite įsileisti į savo gyvenimą. Tai tėra pavyzdžiai, kurie parodo, kaip galima įtraukti kuo daugiau malonių užsiėmimų, kurie bent šiek tiek leistų sulėtinti gyvenimo ritmą. Sąrašas gali būti ilgas, bet svarbiausia turėti šį sąrašą netoliese ir vadovautis juo. Jeigu pavyzdžiui, turėčiau šunį, vienu iš mano džiaugsmų būtų - išglostyti savo šunį... Kol dar neturiu šio kompaniono, išsitraukiu savo malonumų dėžę ir rausiuosi joje, gal rasiu ką nors gero:

Knygų skaitymas. Labiausiai mėgstu moteriškumo, santykių, saviugdos ir gyvenimo būdo knygas. Mėgstu skaityti apie maistą, jo poveikį. Neseniai perskaičiau - Tylieji smegenų žudikai, šiuo metu skaitau Ar jie tikrai valgo varles? Visa tiesa apie prancūzus bei pradėsiu skaityti Esencializmą (antrą kartą). Taip, patinkančias knygas galiu skaityti du ar tris kartus.

Tinklaraščių skaitymas. Kadangi pati esu tinklaraštininkė, natūralu, kad domiuosi šia sfera ir skaitau kitus. Man tai yra tokia palaima, deja, nutinkanti retai. Turiu tikrai nemažai blogų, kuriuos seku ir jų visų tekstų perskaitymui reikia nemažai laiko. Skaitau dažniausiai savaitgaliais arba radus laisvą minutę tarp darbų.

Pinterest. Mano įkvėpimui turi įtakos vizualai. Todėl radus laisvo laiko savaitgalį, įeinu į Pinterest rojų ir paskęstų. Turiu begalę išsaugotų nuotraukų boards, kurias palieku vėlesniam laikui. Kai trūksta polėkio, žinau kur eiti!

Renginių lankymas. Man patinka renginiai, kurie yra bent kažkiek susiję su mano veikla. Dievinu klausytis pašnekovų net jeigu viską žinau. Kas kartą tos kalbos ar patarimai atneša naujų minčių, galiu pažiūrėti į situaciją iš kitos perspektyvos.

Kino vakarai. Dievinu kino vakarus namuose ir taip pat mėgstu žiūrėti filmus kino teatre (ypač kai prie filmo nusiperku karamelinių kukurūzų spragėsių). Galbūt romantiškas kino vakaras namuose, dviese ar vienai yra labiau jaukus; gali įsisukti į pledą ir padėti smakrą ant mylimo žmogaus peties, na arba bent jau ant sofos krašto.

Stalo žaidimai. Jau senai nujaučiau, kad manyje slypi meilė stalo žaidimams. Net jei žaidžiu dviese, jaučiuosi tuo metu laiminga, na arba mažiau laiminga, kai pralaimiu. Tačiau, mano manymu, tai puiki priemonė atsipalaiduoti, tik turiu kontroliuoti savo emocijas - kartais žaidžiu kaip gladiatorius.

Rašymas ranka. Dievinu rašyti ranka, todėl perrašinėju receptus į receptų knygutę, perrašinėju geras mintis iš knygų, rašau užduotis, planus, idėjas; rašau laiškelius meilei, pirkinių sąrašus ir nuo viso to jaučiu vidinį džiaugsmą. Prie šito punkto pridėčiau - rašymas parkeriu. Ilgai ieškojau gero ir žinoma, gražaus parkerio, tai parsivežiau jį iš Lenkijos. Mano parkeris - Kaweco Sport, jaučiu neaprėpiamą malonumą juo rašyti, kas viršijo mano lūkesčius!

rašymas slow living

Rašymas - Dievinu.lt. Šis darbas dar ir malonus, todėl kai tik jaučiu, kad reikia atsipalaiduoti, galiu rašyti suplanuotomis temomis. Tai tokia veikla, kuri nenusibosta. Visuomet stengiuosi tobulėti, tiek rašyme, tiek nuotraukų daryme ir taip smagu, kad dar daug ko nežinau ir galiu išmokti!

Fotografavimas ir nuotraukų redagavimas. Nors šis dalykas susijęs su darbu, su dideliu malonumu darau nuotraukas telefonu ir redaguoju jas. Išbandau naujas programėles, funkcijas, skaitau ta tema ir semiuosi žinias.

Vienišas kavos ritualas kavinėje. Išeinu kavos ir pasiimu su savimi knygą arba užrašų knygelę. Atsisėdu prie lango, kad skaitydama ar rašydama, karts nuo karto žvilgtelėčiau pro langą ir pamąstyčiau (arba pailsinčiau akis).

Kava ir desertas. Ne itin mėgstu tortų, o ir pyragus - tik kelis (būtinai namų gamybos). Tačiau, dievinu gerti kavą jaukioje vietoje, šalia pasidėjus vieną raffaello saldainį arba kokį šokoladinį kavinės desertą. Deja, nuostabius ir neužmirštamus pusryčius valgiau tik Varšuvoje (ir Krokuvoje): kava, švieži kepiniai, uogienė ir baltas šokoladas. Rojus.

kava

Apsirengti kaip prancūzė ir išeiti su drauge į pasimatymą. Dievinu puoštis dėl savo draugės, su kuria sutampa stiliaus pojūtis. Dievinu stilingų prancūzių stilių ir stengiuosi vadovautis juo, kad būtų galima turėti mažiau rūbų, bet daugiau džiaugsmo. Ir šiaip, man patinka skaityti knygas apie prancūzų stilių ir apie jų Je ne sais quoi (liet. Aš nežinau kas) pojūtį jame.

Apsipirkimo terapija. Nesu tipinė rūbų ar aksesuarų medžiotoja. Kartais, kai nuotaika kiek niūresnė, nueinu į mėgstamas parduotuves net ne tam, kad įsigyti, bet tam, kad suplanuoti pirkinius. Pasimatuoju patinkančius rūbus, randu tinkančius aprangos elementus ir nufotografuoju juos kitam apsipirkimui. Visa tai darau be streso, be skubėjimo, mėgaujantis išskirtinių dalykų paieška (arba savo stiliaus paieška).

Savarankiškai mokytis kalbos. Nenustebsite, jei pasakysiu, kad kalba, kurios mokausi šiuo metu yra - prancūzų. Lengviausiai įsimenu frazes, kurias galiu panaudoti buityje, kaip tarkime paprašyti kavos ar palinkėti labos nakties. Tačiau, kaip ir kiekvieną mokymąsi - viską reikia kartoti (ir dažnai). 

Augalų priežiūra / gėlių priežiūra. Turiu apie 12 naminių augalų (ir vis dar noriu daugiau jų turėti), kurie nereikalauja ypatingos priežiūros. Stengiuosi kalbėtis su augalais, juos paliesti, o labiausiai mane ramina jų persodinimo darbai. Taip laukiu atšilimo! Taip pat mėgstu prižiūrėti skintas gėles, kiekvieną dieną keisti joms vandenį, apkirpti stiebus ir tt.

Namų galerija. Renku įvairius atvirukus, menininkų darbus, kad galėčiau visa tai įrėminti savo namų galerijoje. Mane žavi kompozicijos parinkimo procesas, atvirukų pakirpimas, kad jie tilptų į rėmelius, spalvų derinimas... Mano galerija vis didėja ir neįsivaizduoju kada ateis laikas, kai užpildysiu ją (ji tikrai nebus maža). Po kiekvieno tokio darbo atsisėdu priešais sieną su paveikslais ir mėgaujuosi vaizdu, kartais tenka atsistoti ir pataisyti vieną kitą rėmelį, kad lygiai kabėtų.

namų galerija

Patiekalų gamyba. Nesu maisto gaminimo fanatike, o kai dirbu iš namų - maisto gamyba kartais būna varginanti, ypač, kai po savęs palieku tiek indų, lyg pietaučiau su dešimt žmonių. Kita vertus, mėgstu gaminti, kai turiu tam laiko, mėgstu estetinį patiekalo pateikimą, eksperimentavimą su ingredientais ir naujų skonių atradimą.

Mezgimas. Turiu vieną nepabaigtą mezginį, mezgu pledą, bet jau pamiršau kaip megzti tuo raštu. Ir žinau, kad mezgant aš jaučiuosi gerai, netgi geriau nei gerai. 

Tvarkymasis. Kad ir keistai nuskambėjo, o ir žinant mano chaotišką asmenybę, kartais tvarkytis man patinka. Mėgstu, kai virtuvė yra tvarkinga, nes mūsų namuose ji atvira ir turi įtakos viso kambario aurai. Jeigu esu suirzus, pradedu tvarkytis ir irzlumas dingsta.

Namų dekoravimas. Vengiu rutinos, todėl jei nusibosta žiūrėti į tą patį vaizdą ant lentynos, pertvarkau ją, stengiuosi keisti daiktų kompozicijas matomose namų vietose. 

Jeigu skirčiau daugiau laiko savo veiklų analizei, galėčiau dar sugalvoti kokių nors malonumų. Svarbu sekti savo laimės apraiškas ir užrašyti kiekvieną veiklą, po kurios jaučiamės pakylėtai ar nusiraminę. Toks sąrašas padės Jums tuo metu, kai nežinosite ką veikti arba neturėsite nuotaikos apskritai imtis kažkokių darbų ar atsakomybių. Nepamirškite lepinti savęs ir atminkite - dalykų, kurie mums patinka, nepaverskime rutina. Todėl mėgaukimės savo malonumais saikingai, bet būtinai turėkime mėgstamų dalykų sąrašą. Kokie būtų Jūsų malonumai?

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

4 komentarai

  1. Gal turite Goodreads accountą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Goda, prisiminiau apie jį ir nutariau sutvarkyti, štai: https://www.goodreads.com/vikhtorija : )

      Panaikinti
  2. Kokie yra jūsų mėgstamiausi tinklaraščiai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Simona, apie skaitomus lietuvių tinklaraščius pasakojau čia: http://www.dievinu.lt/2017/06/blogeriavimas-kas-man-is-to.html :)

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros