,

IKEA TYRIMAS IR KATALOGO REKOMENDACIJOS

penktadienis, rugpjūčio 31, 2018

IKEA KATALOGAS

Labai populiaru klausti - kas Tau yra namai? Užduodi tokį klausimą ir žmogus paskęsta savo išgalvotoje melancholijoje, prisiminimuose, pradeda vardinti žmones, įvykius ir daiktus. Vieni namus vadina uostais, kiti (aš) - lizdais. Bet žinote ką? Tik mes, lietuviai, turime tokį stiprų ryšį su gyvenamąja vieta, o į Ikea važiuojame kaip į šventę. Lietuvoje šis prekybos tinklas atsirado prieš 5 metus, tai ir važiuojame į ją, kaip į brangaus žmogaus jubiliejų. Ir tai smagu, jeigu tik leidžia piniginė, nes ten tikrai randu dalykų, kurie paverčia namus ne tik funkcionaliais, bet ir jaukiais. Tad, žadu Jums šiandien papasakoti ne tik apie neseniai išgirstus dalykus apie lietuvių namus, bet ir parodyti - ką iš naujojo katalogo rekomenduočiau Jūsų namams.

Neseniai dalyvavau Ikea organizuotame renginyje, kurio metu buvo kalbama apie „Gyvenimas namuose“ tyrimą Latvijos ir Lietuvos rinkose. Kristina Mažeikytė, Ikea rinkodaros vadovė Baltijos šalims teigė, jog pasaulyje daugėja klajoklių. Klajokliais juos pavadinau todėl, jog tokiems žmonėms namai yra ten, kur jiems yra gera. Jie neprisiriša prie namų sienų, nesureikšmina sofos suderinamumo su tapetų reljefu, jie nesivelia į diskusijas - tai nuomotis, ar pirkti. Ir tokia šiuolaikiška tendencija tik ryškėja. 

ikea katalogas

Šį reiškinį puikiai apibūdino psichologė Irma Skruibienė, pasak jos, prisirišę prie savo šaknų, istorijos, kuomet daugelis netekdavo namų, tokiu pat principu neketiname atsisakyti dabartinių gyvenamųjų vietų. Reikia saugumo. Tačiau paradoksalu, tas pats tyrimas rodo, jog dažniausiai nesutarianti savo namuose tauta yra - lietuviai. Mums per mažai asmeninės erdvės, per daug daiktų. Mes prisirišame ne tik prie namų, bet ir prie objektų. Vadinasi, namai tai erdvė, kurioje vyksta gyvenimas. Ir tik namuose galima patirti ilgų lėtų pusryčių ar vakarienių malonumą (kai gamini kartu su šeima), tik čia galima garsiai kalbėti apie svajones, baimes ir būti saugiam (jei šnabždėsi). O jeigu kartais užplūsta emocijos dėl savo erdvės trūkumo, psichologė ragina apie tai kalbėti garsiai: „Esame linkę manyti, kad paprašę daugiau erdvės sau, sukursime bendrauti vengiančio žmogaus įspūdį, tačiau išties šis poreikis – natūralus ir svarbus darniems santykiams. Jei vengiame jį patenkinti, po truputėlį besikaupianti įtampa gali virsti nesutarimais ir ginčais, kylančiais dėl nereikšmingų smulkmenų“.

O aš linkčiojau galva ir galvojau, kad namai man ne tik vieta pernakvoti, tai taip pat mano darbo vieta. Todėl manęs, kūrybingos asmenybės, ši vieta turi nei varginti, nei blaškyti. Dėl šios priežasties norisi save apsupti patraukliais daiktais, patinkančiomis spalvomis ir patogumui skirtais sprendimais. Labai džiaugiuosi, kad visi išvardinti kriterijai gali būti nesunkiai įgyvendinami būtent Ikea prekybos tinklo pagalba. Kai pagalvoji, kiek galimybių suteikiama tiems, kurie nenori arba negali investuoti didelių sumų įsirengimui. Kokia atgaiva, kad gali susikurti namus tokius, kokius įsivaizduoji (tereikia išstudijuoti parduotuvės lentynų pasiūlą), o kur dar kiekvienais metais pasirodysiantis katalogas - jo laukiu labiausiai! 

Beje, jeigu pasigavote minimalizmo bangą, kataloge radau labai gerą mintį, tiksliau mitą apie minimalizmą: „Daiktai ir jų gausa kelia stresą? Mūsų „Life at Home“ tyrimo rezultatai rodo, kad viena dažniausiai įvardijamų problemų namuose yra „per daug daiktų“. Deja, atsisakius jų, nebūtinai palengvės. Spaudžiam save turėti kuo mažiau daiktų, bet juk daugelis jų yra susiję su brangiais prisiminimais, viltimis ir svajonėmis. Emociškai mums reikšmingi daiktai, net jei ir nepraktiški, suteikia laimės. Tad vertėtų pagalvoti apie prioritetų paskirstymą ir daiktų laikymo sprendimus, o ne skubėti mesti viską iš eilės.“

Jeigu tik nesate minimalistai, Jums patinka Ikea sprendimai, tai pabaigai rekomenduosiu 15 baldų - daiktų į Jūsų namus. Tai dalykai, kurių noriu ir savo namams (tik reikėtų šiek tiek pakeisti esamą namų stilių), kai kurie iš jų tikros ikonos!

ikea rekomendacijos

1. Dvivietė sofa LANDSKRONA / 2. Veidrodis STOCKHOLM / 3. Žvakė KNÄCKA / 4. Fotelis su aukšta atkalte VEDBO / 5. Staliukas LÖVBACKEN / 6. Laistytuvas VATTENKRASSE / 7. Vazoninis augalas  POLYSCIAS FABIAN / 8. Mušamasis instrumentas LATTJO / 9. Ilgo plauko kilimas SKARRESÖ / 10.  Virtuvinis vandens maišytuvas INSJÖN / 11. Stalinis šviestuvas TÄRNABY / 12. Kėdė BJURÅN / 13. Stalas ir 4 kėdės MÖRBYLÅNGA / 14. 18 vnt indų rinkinys FÄRGRIK  / 15. Paveikslas BILD

Mano favoritais neabejotinai bus kilimas, sofa, veidrodis ir vandens maišytuvas. Taip pat, mane maloniai nustebino žaislas vaikams - mušamieji instrumentai - apskritai žaislų skyriuje turėčiau ką veikti, tikrai yra labai gerų dalykų. Aha, anksčiau norėjau tokių Thonet kėdžių, bet dabar noras praėjo, labiau trokštu jaukios gražios sofos-lovos. Kalbant apie katalogą, jis kaip ir visuomet - storas, kupinas idėjų, pasiūlymų ir gražaus gyvenimo pavyzdžių, bet pasigedau žmonių istorijų. Man labai patinka skaityti, dėl to taip nemėgstu Vogue. Šiemet katalogas labiau siūlo, nei pasakoja, bet užtat gerus patarimus dalina. Ikea man patinka, tad jeigu turėčiau dar vienus namus, kuriuos reikėtų dekoruoti - ak, kaip dainuotų mano širdis! O jeigu Jus domina ką rastumėte mano namuose iš minėtos parduotuvės, rašiau apie tai čia. O kas Jums patinka šioje parduotuvėje? Ar žinote, kad šis švedų stebuklas atsidarė ir Rygoje?! 

Palaikome ryšį! Sekite mane Instagram, tinklaraščio įrašus gaukite per Bloglovin, junkitės į Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros