,

SLOW WORK

trečiadienis, gegužės 23, 2018

darbas

Nieko jau nenustebinsiu sakydama, jog norint slow work, reikia griežtos disciplinos. Ir nepradėkite panikuoti ar bėgti nuo šio įrašo - tikrai ne apie apribojimus bus. Disciplina kaip žinia, gelbėja nuo tos neentuziastingos ir nemotyvuotos būsenos, kurioje kartais užstringame. Tačiau be jos, egzistuoja kai kurie triukai, padėsiantys sulėtinti ritmą ir dirbti kryptingai, bei ryžtingai. Tad, pakalbėkime apie tuos slow triukus.

Kai rašau tekstus apie darbą ir darbo priemones produktyvumui palaikyti, man neduoda ramybės faktas, kad dauguma žmonių sakys: Tau lengva, Tu gi dirbi iš namų. Bet matote, esmė ne lokacija ar viršininko nebuvimas, esmė - kaip susitvarkome su savo darbais, veiklomis ir kaip teisingai save nuteikiame. Pasakodama įvairius dalykus nesitaikau tik į tuos, kurie freelancina ar tik kartais dirba iš namų, apeliuoju į visus dirbančius ir gyvenančius streso apsuptyje. Sakysite, Jūsų darbe nėra streso? Tai kas čia per darbas? Stresas visuomet egzistuoja, vienu ar kitu pavidalu, klausimas ar mes jį gebame nusodinti ar jis nusodina mus. Kiekvienas renkasi savo būdą darbams atlikti, kiekvienas turi skirtingas darbo aplinkybes, kolegas ar reikalavimus, tačiau, manau daugelis nori dirbti sąmoningai, ramiai, turint laiko sau. O kaip tai padaryti, žemiau dalinuosi keliais pasiūlymais.

Pasiruošk planams iš anksto

Kiekviena dienos užduotis ar veikla yra prioritetu, tik viena mažiau svarbi, kita - daugiau. Visi planai ir norai realizuojami arba pagal nuotaiką, arba vadovaujantis apibrėžta schema. Jeigu turime suplanuotų verslo susitikimų - stengiamės dalyvauti ir bent jau nevėluoti. O kaip kiti mūsų norai ir planai? Turiu omeny tuos po darbo. Ar mes jų taip negerbiame, kad leidžiame sau ir vėluoti, ir iš viso nesiimti tų planų? Pagalvokite, ką norėtumėte rytoj nuveikti ne tik darbe, bet ir laisvalaikiu. Rezervuokite savo laiką malonumams ir veiklai, kurią norėtumėte užsiimti laisvu, nuo darbo, metu. Jeigu nepaisome savo asmeninio laiko, svajonių ar norų, negalėsime kokybiškai dirbti ir siekti savo tikslų.

Darbų sąrašai

Surašykite visus savo dienos darbus - atskirai stulpeliuose išskirkite darbo ir laisvalaikio veiklą. Tuomet kiekvienai užduočiai (ar veiklai) priskirkite trukmę - kiek laiko reikės kiekvienam punktui atlikti. Tada, padauginkite šį laiką iš 1,5 ir pasitikrinkite kiek gavosi valandų prie kiekvienos užduoties, bei susimąstykite - ar ne per ilgi sąrašai? Jeigu gaunasi viršvalandžiai, vadinasi gyvenate vedami iliuzijos - visada būti užimtu. Tai nėra tikslas, kurio reikėtų siekti, mūsų siekimas turėtų būti - laikytis prioriteto ir atlikti darbus, kurie prisidės prie mūsų gerovės.

slow work

Tad, perkelkite kai kurias užduotis ir veiklas į kitas dienas, atlaisvinkite savo grafiką. Iš likusių - pagalvokite, kurie dalykai būtų prioritetu, dėl kurių realizavimo vakare galėsite savimi didžiuotis. Išskirkite apie 3 (gali būti ir mažiau) svarbias užduotis ir pažymėkite jas žvaigždute. Tai bus darbai, kuriuos žūtbūt turėsite atlikti. Atlikite juos pirmiausia, vieną po kito ir nesimėtykite (nemultitaskinkite). Jeigu trukdo internetas, telefonas - išjunkite juos arba užblokuokite socialinius tinklus. Ar žinote, kad įsisukame į darbų verpetą kai esame susikoncentravę ir dedikavę visą savo dėmesį tik vienam dalykui? Kai kažkas sutrukdo mūsų smegenų veiklą (telefono skambučiu ar žinute FB) daug sunkiau yra vėl prisėsti prie darbų, kadangi smegenims reikės daug daugiau laiko grįžti prie ankstesnių apsukų.

Interneto triukai

Jeigu kartais mums reikia susikaupti, o esame priklausomi nuo naujienų tikrinimo socialiniuose tinkluose, padėkime sau. Pasinaudokime gudriomis aplikacijomis ar naršyklių įskiepais. Vienas jų News Feed Eradicator - pakeičia FB srautą į citatas. Man patiko, tokia ramybė ir kartu inteligencijos apraiška mano sraute (ko dažnai pasigendu). Taip pat, Focus Mode - blokuoja Jūsų pasirinktus puslapius, kurie visuomet Jus trikdo ir vilioja. Labai smagi žinutė atsiranda, kai bandote įeiti į užblokuotą puslapį, taip pat, šis įskiepis skaičiuoja kiek kartų bandėte pasiekti užblokuotą puslapį. O jeigu netyčia dirbdami radote įdomų straipsnį, bet nenorite savęs blaškyti skaitydami dabar, išsaugokite jo nuorodą Save to Pocket įskiepo pagalba ir skaitykite vėliau per kompiuterį arba telefone. 

Naudojimosi instrukcija

Jeigu dirbate iš namų ar ofise, kiekvienas iš aplinkinių turi gerbti Jus ir netrukdyti, kai negalite skirti jiems laiko. Jeigu pradėsime atsakinėti į laiškus savaitgaliais ir atsiliepti į skambučius, neabejotinai žmonės skambins ir rašys tomis dienomis nuolat. Galima užstatyti autoatsakiklį, kuriuo metu esame pasiekiami, nes jeigu kiekvieną kartą keisime planus dėl aplinkinių, žinokite, kad jie to ir tikiesiesi iš Jūsų.

Jeigu tuo tarpu trukdo darbe ir vis siūlo užsiimti vienu ar kitu projektu, o dar ir papildoma užduotimi, stenkitės vadovautis šia fraze: suprantu, kad tai svarbu, padarysiu, tuomet kokių darbų turėčiau atsisakyti, kad padaryčiau tą svarbesnį projektą?


darbas

Neseniai draugė Giedrė pasakojo apie vieną kolegę - dizainerę, kurią nuolat trukdo dėl naujų užduočių ir svarbių darbų. Ji visą laiką gauna daug užklausų, kurias stengiasi apdoroti, bet neturi laiko realiems grafikos darbams. Kaip ji išsprendė šią problemą? Išsireikalavo vieną dieną per savaitę, kuomet neatsakinės į laiškus, skambučius ir visą savo laiką skirs dizaino darbams. Susitarti galima, reikia tik bandyti, kad dirbti būtų maloniau ir našiau.

Vietoj taip, bet - taip ir

Kaip sako rašytoja Alexandra Franzen, viskas prasideda nuo požiūrio - pokalbiuose būtinai turime naudoti tik tvirtus teiginius vietoj abejonių. Tarkime, sakome: turiu laiko atlikti šią užduotį, bet neturiu tam resursų, reikėtų keisti tai į: turiu marias laiko ir galėčiau paieškoti video kaip galima būtų atlikti šią užduotį. Jeigu perprogramuojame savo mintis į teigiamą pusę, nejučia motyvuojame save dirbti, o ne išsisukinėti nuo darbų.

Tiesa, apribojimai - tik į gera

Mūsų smegenų politika yra labai paprasta, mes neretai įsisukame į malonias veiklas, o kai kuriuos darbus (mažiau malonius) esame linkę tempti iki begalybės. Taip jau yra, kad jeigu turime ribotą laiką, vis tiek atliekame užduotį laiku ir atliekame ją visai gerai. Jeigu paskirsime laisvą šeštadienį namų tvarkymuisi - tvarkysimės galbūt net visą dieną, tačiau kai tądien lauksime svečių, mūsų tvarkymosi procesas bus spartus ir žinoma, trumpesnis. Todėl, kad ir kiek turėtumėte laiko, visuomet yra sveika taikyti sau laiko apribojimus, kad darbai ar atsakomybės neužsitęstų. Nuo trumpo termino mūsų darbo kokybė tikrai nenukentės, nebent tas darbas reikalautų neįmanomo.

Bent viena svarbi užduotis iš ryto iki nustatyto termino

Dienos eigoje turime svarbių ir mažai reikšmingų darbų, kurių prioritetą nustatome patys. Dažnai tuos svarbesnius esame linkę palikti paskutinei minutei (turiu įproti pirmiausia imtis lengvesnių užduočių). O jeigu mes turėtume auksinę taisyklę, pavyzdžiui, susitarti su savimi, kad bent vieną svarbią ar sudėtingą užduotį turime atlikti iki 10 val. ryto. Kad ir kas dieną atsitiktų, mes būsime ramūs, nes svarbiausią dienos užduotį įgyvendinome.

darbas

Diena dar nesibaigė

Pagal minėtą Alexandra Franzen, niekada ne per vėlu padaryti tai, ką buvome planavę dienos pradžioje. Kokios emocijos užplūs pagalvojus: Kaip praėjo mano diena? Ar didžiuojuosi savimi, kad vis gi pasidariau keletą užduočių? Ar jausiuosi nusivylęs, su nerimu galvosiu, jog ir rytoj lauks ta pati situacija? Tam, kad nebūtų nereikalingų savęs kaltinimo apraiškų, jeigu įmanoma, vakare padarykite vieną nesunkų darbą, kurio nepadarėte per visą dieną. Vis gi bus lengviau užmigti.

Būtina atsipalaiduoti

Jeigu jaučiate, jog neturite idėjų ar polėkio rašymui, kūrybai, naujoms mintims, vadinasi laikas išvėdinti galvą - išeiti iš darbo zonos. Būtina keisti savo buvimo vietas, kad būtų galima patirti kažką naujo (sudalyvauti renginyje, susitikti su žmonėmis, aplankyti naujas vietas, atrasti kažkokią veiklą) ir pasisemti naujo požiūrio ar įkvėpimo.

Nepamirškite, kad sveikas santykis su darbu yra tuomet, kai Jūs kontroliuojate jį, o ne atvirkščiai. Bet užvis svarbiausias yra Jūsų požiūris į darbą ir savo laisvalaikį - darbas tėra priemonė tikslams pasiekti, o laisvalaikis yra skirtas Jūsų dvasiniam poilsiui. Būtinai pamaloninkite savo vidinį pasaulį ir įneškite į kasdienybę kad ir mažus, bet pokyčius (tarkime šiuos iš teksto).

Tikiu, kad visatoje egzistuoja dar daugiau gerų triukų, padėsiančių dirbti ir būti savimi. Jeigu tik naudojatės kokiu nors geru metodu - pasidalinkite komentaruose! O jeigu manote, kad kažkam reikia pagalbos, nusiųskite jiems šį tekstą.

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

Tekste paminėti kai kurie patarimai iš Joannos Glogazos knygos „Slow life“.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros