, , ,

CAPSULE WARDROBE - EKSPERIMENTAS

sekmadienis, gegužės 13, 2018

kapsulės spinta

Praeitą savaitę supažindinau Jus su tvaria mada ir capsule wardrobe terminu. Šiandien judu toliau ir noriu Jums papasakoti apie savo eksperimentą - kapsulės spintą porai mėnesių. Jeigu atvirai, laukiu kada gi pagaliau užbaigsiu šį eksperimentą, tuoj sužinosite kodėl.

Man patinka pažinti įvairius dalykus palengva, skirti laiko apmąstymams ir naujo požiūrio įsisavinimui. Šį kartą nutariau iš lėto, bet užtikrintai, pereiti prie kitos barikados pusės - atsikratyti polinkio apsipirkinėti greitos mados parduotuvėse. Pirmenybę teikti užgyventiems drabužiams ir jų sunešiojimui bei second hand krautuvėlėms, ir tvarios mados prekiniams ženklams. Pirmasis žingsnis sąmoningo vartojimo link, buvo spintos revizija, rūbų rūšiavimas, o antruoju tapo - spintos kapsulės sudarymas iš turimų drabužių. 

Tiesa, kai tik išėjo pirmasis Dievinu.lt įrašas apie tvarią madą, skaitytojai aktyviai dalyvavo diskusijoje! Didžiavausi kiekviena mergina, kuri domisi kokybe, atsisako greitos mados arba pareiškia norą keistis. Man buvo džiugu skaityti kiekvieną komentarą Dievinu Pokalbių grupėje šia tema, ačiū dalyvavusioms diskusijoje, nuoroda į ją čia (rasite ten daug gerų patarimų ir įdomių šaltinių).

Grįžtant prie spintos, neseniai perskaičiau, jog mes gyvename laikais, kai vengiama žodžio „kantrybė“, jis tampa nebeskanus, nes visko norime čia ir dabar. Greitosios mados atstovai (prekiniai ženklai) prisitaiko prie žmonių ritmo ir tik džiūgauja, galintys pasiūlyti kuo greitesnę produktų gamybą bei žaibišką tiekimą. O dabartinė mūsų karta pašaipiai vadinama IWWIWWIWI  - I want what I want when I want it.

kapsulės spinta

Tai ką daryti, kad būtų galima laikytis atokiau nuo greito vartojimo ir nekokybiškų produktų? Kurti savo stilių savaip, iš turimų resursų, galbūt iš antrų rankų, perdirbtų ir tvarių elementų. Tačiau pirmiausia, reikia sau užduoti klausimą - Kodėl noriu keisti savo požiūrį ir kodėl noriu būti tvariu principu besivadovaujantis žmogus? O vėliau, permąstyti visus variantus - kaip būtų galima visa tai pasiekti. Aš asmeniškai, pradėjau nuo mažo žingsnio - sutvarkiau savo mintis, sudėliojau visą paveikslą, kuris man leidžia nusipiešti ribą tarp praeities pirkimo įpročių ir dabartinių pasirinkimų. Tačiau, vienareikšmiškai, jeigu norime pokyčių, keisti reikia esamos spintos turinį, iš p a g r i n d ų. O raktiniai žodžiai, kurie lydės Jus šiame procese, tai - neišmesti, atiduoti, parduoti ir sunešioti. Režimas pirkti galimas tik tada, kai tai neišvengiama (kai rūbai suplyšta, susidėvi ar trūksta garderobo elemento).

Taigi, perskaičius ir peržiūrėjus įvairius šaltinius apie savo stiliaus paieškas, tvarius sprendimus ir kapsulės spintą, su užsidegimu puoliau prie savo eksperimento. Jo esmė - peržiūrėti, surūšiuoti visus savo rūbus, o iš likusių sukurti kapsulės spintą birželio - gegužės mėnesiui. 

n u o  k o  p r a d ė t i ?

Kapsulės spintos sudarymo procesas prasideda nuo plano ar įpročių apgalvojimo. Turite apmąstyti ar norėsite keisti drabužių derinius du kartus į metus ar kas sezoną (4 kartus per metus). Lietuvoje turime 4 puikius ir išskirtinius sezonus, tad mano nuomone, galime sudėlioti 4 kapsules - vieną vasarai, rudeniui, žiemai bei pavasariui. Papildomai galime turėti 2 kapsules šventiniams laikotarpiams - žiemos šventėms (Kalėdos ir Naujieji Metai) bei kitoms nenumatytoms šventėms kitų sezonų metu (gimtadieniai, vestuvės ir kt.).

Jeigu pasirenkame keisti kapsulės spintą kas 3 mėnesius, kiekvienam sezonui pasiruošiame dvi savaites prieš naujo sezono pradžią. Tarkime, ruošiamės pereiti iš pavasario prie vasaros sezono, tad per dvi paskutines gegužės savaites perrenkame visus savo vasarinius rūbus. Patikriname jų kokybę, atidžiai peržiūrime ar nieko netrūksta, ar nereikia papildyti spintos naujais elementais (apgalvotais) ir paruošiame kapsulės spintos derinius vasarai.

Tačiau, tuo atveju, jeigu kaip ir aš, siekiate sutvarkyti visą savo spintos turinį, kad ji atitiktų naują požiūrį (tarkime - tvarios mados principus), Jums reikia reabilituoti savo garderobą. Atitinkamai, suorganizuoti spintos reviziją ir išversti visą jos turinį, kurį padalinsite į dvi drabužių krūvas.Vienoje pusėje nuguls drabužiai, kurių nebenešiosime, o kitoje pusėje liks tinkantys ir patinkantys rūbai, iš kurių galima bus sudėlioti kapsules 12 mėnesių.

kapsulės spinta

Norint sudaryti sezono kapsulę (3 mėnesiams), turite matyti visus sezono drabužius prieš save ir sudėti į dėžes tuos drabužius, kurių šiuo metu nereikės. Tarkime, ruošiamės vasaros sezonui, tad sudedame į dėžes rudens, žiemos bei pavasario rūbus. Slepiame juos tol, kol rugpjūčio paskutinę savaitę būsime pasiruošę sudėlioti rudens kapsulę. Tuomet, surūšiuojame vasaros garderobo turinį - marškinėlius sudedame prie marškinėlių, sukneles prie suknelių ir tt., šitaip matysite kiek kokio tipo rūbų turite ir galėsite sudaryti savo derinius kelioms savaitėms ar visam sezonui.

Atkreipkite dėmesį į rūbų kokybę - ar nepakito, ar nereikia drabužio taisyti, pakeisti nauju. Stenkitės pasidaryti rūbų derinius tik iš esamų drabužių, nepulkite pirkti naujų. Naujų rūbų įsigijimas šiame etape yra eliminuojamas, kad vėl neįkristume į perku, nes manau, kad tiks liūną. Atnaujinti spintą bus galima tik tuomet, kai po pirmojo sezono su kapsule jausite, jog kažkokio elemento Jums trūksta arba norėtumėte investuoti į geresnės kokybės drabužį. Geriausia rūbus testuoti po pirmojo ar antrojo sezono, tad vasarą 2018-tais metais sunešiotus ar netinkančius rūbus galėsite įvertinti 2019-tais metais gegužės mėnesį, prieš naują vasaros sezoną. Kaip sako mano favoritė Daria (minėta praeitame įraše), būkite kūrybiški su tuo, ką turite.

Taip pat, galite pasidomėti spalvų paletėmis - kaip tarpusavyje dera spalvos, medžiagų faktūros ir atsižvelgiant į tai, pabandykite pasidaryti kelis derinius. Svarbiausia, kad kiekvienas kapsulės spintos rūbas derėtų vienas prie kito. Galite pradėti savo eksperimentą nuo 8 derinių savaitei ar 14 dviems. Pirmajame variante būtų 3 viršutinės dalys (1 palaidinė, 1 marškinėliai, 1 nertinis), 2 apatinės dalys (1 džinsai ir 1 sijonas) bei 2 suknelės. Tarpusavyje derinsite tik viršutinę ir apatinę dalis, nes suknelės, tai - atskiri deriniai, vadinasi 3 x 2 + 2 = 8 deriniai. Tuo tarpu, norint sukurti 14 derinių dviems savaitėms, galimi tokie variantai: 5 viršutinės dalys x 2 apatinės dalys + 4 suknelės / 4 viršutinės dalys x 3 apatinės dalys + 2 suknelės, abiem atvejais turime 14 derinių. Žinoma, galime turėti ir 12 derinių dviems savaitėms, nes deriniai gali kartotis, bet visi jų elementai privalo derėti tarpusavyje.

s p i n t a  p o  k a p s u l ė s 

Kaip atrodo spinta, kurioje turime tik tuos rūbų derinius, kuriuos sudėliojome atitinkamam laikotarpiui? Kiekvienas kapsulės rūbas yra iš tikrųjų nešiojamas, mylimas ir dera vienas su kitu (jeigu atitinka tą patį spalvos tipą - šiltą ar šaltą). Savo eksperimentui pasirinkau 15 drabužių, iš kurių sudėliojau 30 derinių gegužės - birželio mėnesiui. Tame tarpe atsidūrė: 7 viršutinės dalies drabužiai (1 marškinėliai, 4 palaidinės, 1 plonas golfas, 1 nertinis), 4 apatinės dalies drabužiai (1 kelnės, 1 džinsai, 2 sijonai), 2 suknelės. Tad, 7x4+2=30 vnt., papildomai priderinau megztinį ir džemperį. Galite žvilgtelėti, kaip tai atrodo vizualiai:

kapsulės spinta

kapsulės spinta
Prisipažįstu, man patiko galvoti kas su kuo tiktų, derinti spalvas ar motyvus, tačiau nesitikėjau, jog gegužės mėnuo palepins mus vasaros šiluma. Mano kapsulė buvo pritaikyta pereinančiam laikotarpiui, tad kai kurie deriniai liko nepanaudoti. Su nekantrumu laukiu gegužės paskutinių savaičių (dabartinės kapsulės užbaigimo), kad būtų galima pasidaryti kapsulę visam vasaros sezonui! Pamenu, visuomet traukiau iš spintos saugius derinius (kiekvieną kartą tuos pačius) ir nemaniau, jog galiu kiekvieną rūbą derinti vis kitaip. Kritiška spintos analizė padėjo man suprasti, kokį nesveiką ryšį turiu su juoda spalva, kai pasaulyje yra tiek gražių, gyvybingų spalvų. Tad, reziumuojant, mano pastebėjimai po kapsulės sudėliojimo ir jos metu, būtų šie:

a) Išbandau naujus derinius, pasirūpinu, kad įsigyti drabužiai būtų iš tikrųjų nešiojami.
b) Matau kokios spalvos drabužių turiu daugiausia, nusprendžiu ateityje keisti dominuojančią spalvą (juodą).
c) Visuomet turiu ką apsirengti.
d) Spintoje žymiai daugiau vietos.
e) Atsirado lengvumo jausmas, kad galiu kontroliuoti savo spintą.
f) Stengiuosi nešioti turimus rūbus, kad būtų formuojamas sąmoningas vartojimas.
g) Mokausi derinti tarpusavyje.
h) Puoselėju mąstymą - svarbiausia ne kiekybė, o kokybė.
i) Iš karto matau, kokių rūbų trūksta ir kurie turi būti kitąmet pakeisti į kitus. Žadu planuoti biudžetą, kad galėčiau įsigyti trūkstamų daiktų, vengiant greitos mados prekinių ženklų.

kapsulės spinta

O jeigu kalbant apie minusus, jie susiformavo tik dėl to, kad mano kapsulė yra maža ir buvo kurta, palyginus, vėsesniam laikotarpiui. Taip pat, turėčiau pasirūpinti, kad vienoje kapsulėje būtų keli paprastesni drabužiai ir keli puošnūs, o geriausia, sukurti šiltam sezonui atskirą kapsulę šventėms. Tad, peržiūrėkite ateinančio mėnesio ar sezono šventes ir planuokite garderobą atsižvelgiant į ateityje įvyksiančius įvykius.

Jeigu sėkmingai sunešiojote vasaros sezono kapsulę, rudeniui artėjant, nepulkite slėpti visų vasaros drabužių, peržiūrėkite juos. Galbūt koks nors megztinis ar palaidinė iš vasaros sezono tiks ir rudens deriniams, integruokite vasarinio garderobo elementus į naują kapsulę! Tokiu būdu pasirūpiname savo spintos tvarumu ir išvengiame beatodairiško pirkimo. Drabužiai gali būti nešiojami ne vieną ir ne du sezonus, jų kokybė užtikrina ilgą tarnavimo laikotarpį. O jeigu ilgainiui užtikriname, kad spintoje būtų tik aukštos kokybės rūbai - jų nebus tiek daug, kiek esame įpratę turėti.

kapsulės spinta

Dar reikės palūkėti, kol galėsiu atnaujinti savo spintą rūbais, atitinkančius tvarios mados standartus, tačiau tokia spintos filosofija tinka mano gyvenimo būdui ir svarbiausia, moko sąmoningumo. Žinote, nekantrauju sudėlioti savo vasaros kapsulę ir tikiuosi, kad šis įrašas buvo Jums naudingas. Jeigu turite klausimų, su malonumu atsakysiu, klauskite komentaruose ar rašykite asmeniškai. Jeigu ką nors iš Jūsų įkvėpiau pokyčiams ar kapsulės spintos sudarymui - būsiu labai laiminga. Kartais mums reikia tiek nedaug, kad padarytume savo gyvenimą ne tik lengvesnį, bet ir sąmoningesnį.

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

4 komentarai

  1. Kai pradėjau vis dažniau pastebėti užsienio vlogeres kalbant apie Capsule Wardrobe, pagalvojau, kad joms - tai didžiasias trendas, atradimas, NAUJOVĖ, o štai dažnoje lietuviškoje šeimoje Capsule Wardrobe egzistavo nuo dar nuo tada, kai LT dar nebuvo laisva (amžinas deficitas, siuntiniai iš Amerikos, rūbų keitimąsis tarp šeimos narių, senų rūbų persiuvimas į naujus ir t.t.). Po to LT ekonomika atšilo ir mes išmokom vartoti, kaip ir likęs pasaulis. Tik, žinoma, ne tokiais skaičiais. Aš tik pradėjusi dirbti supratau, ką reiškia eiti į parduotuvę ir iš jos išsinešti daugiau, nei vieną rūbą. Ką reiškia apsipirkti, kaip tai matydavau filmuose. Nes visą savo vaikystę pragyvenau su keleltu vienetų rūbelių. O štai man būnant paaugle, ėmė rastis pirmosios dėvėtų rūbų parduotuvės. Mamai jos labai patiko, nes gebėdavo atrasti super audinių, super brendų rūbų. Tada mano spinta ėmė storėti.

    Šiandien esu lygiai tokia pati vartotoja, kaip ir visi kiti kapitalizmo sugadinti žmonės. Bet "teisinu" save, kad tas paveldas ir iš senų vargingų laikų atsineštas mentalitetas dar kažkiek stabdo mano vartotojiškumą. Kraupstu, kai užsienio vlogerės, darančios savo Capsule Wardrobe vlogus, suskaičiuoja 18 porų džinsų arba 40 vienetų topsų. Mes dar nesam tokie nemąstantys :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monika, ačiū už komentarą!
      Gali būti, kad vartojimas susiformavo dėl praeities įpročių, ekonominės padėties ir tt.. Tačiau, būtų nesąžininga sakyti, kad kiti nemąsto apie savo elgseną, nes augo kitaip. Kapsulė ne tik apie sąmoningą vartojimą, ji apie tai, kaip ne tik turėti rūbų, bet ir mokėti juos derinti. Daryti apgalvotus sprendimus ne tik dėl to, kad neturi lėšų, bet daryti sprendimus, kad jie kuo geriau pasitarnautų mums :)

      Apskritai, besikeičianti ekonomika, tendencijos, noras pritapti, išsiskirti ir tt., padarė taip, kad nemokame savęs pateikti... netgi turėdami kapsulę nuo sovietinių laikų. Na, kai kurie moka ir galime tuo pasidžiaugti! :)

      Panaikinti
  2. Atsiprašau už tiek daug paliktų klaidų pirmame savo komentare. Labai skubėjau, matyt :)

    Kalbėdama apie nemąstymą vartojant, neturėjau minty kvailumo. Mes tiesiog negalvojame apie dalykus, kuriuos darome iš inercijos, įpratimo, savo paveldėto mentaliteto. Mano mintis buvo apie tai, kad mes (lietuviai) sąmoningo vartotojiškumo išmokom augdami, nes tokie buvo laikai, o štai tie, kurie sugalvojo "capsule wardrobe idėją" (likęs vakarų pasaulis) jo mokosi dabar, nes anksčiau niekada neturėjo reikalo taupyti/galvoti iš kur gauti/kaip prasisukti su tuo, ką turi ir t.t.

    Beje, ar man tik taip atrodo, ar tavoji kapsulė ypatingai minimalistinė? Rūbų vienetų skaičiai skirtinguose šaltiniuose skiriasi, bet daugiau mažiau visur kalbama apie 30 virš. O tavo vienetų vos penkiolika. Kodėl taip tight? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gali būti, kad sugalvojo norėdami gelbėti savo padėtį, bet nuo tik geriau. Tuo atveju, jei ir ankstesnės kartos Lietuviai vis dėlto įklimpo į mados marketingo spąstus :)

      Mano kapsulė minimalistinė dėl to, kad eksperimentinė ir skirta tik dviems mėnesiams (dirbu iš namų, rūbų daug nereikia).

      Vasaros kapsulė bus žymiai didesnė ir laisvesnė pasirinkimuose :)

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros