,

KALĖDINIS MIELINIS VAINIKAS SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS, FETA IR PETRAŽOLĖMIS

šeštadienis, gruodžio 19, 2015

Neseniai pasakojau savo draugužei, jog nejaučiu Kalėdų dvasios... O po kelių savaičių *bumpt* ir nuotaika atėjo ir noras daryti, galvoti, dovanoti, pirkti, kurti ir galop, - ruoštis šventėms. Matyt, artimųjų įtaka arba to vieno vienintelio, kuris pradėjo pasakoti - kaip jis ateis pas mane su gyva eglute vazonėlyje, o aš „atidarysiu“ eglutės puošybos dirbtuves.

O vėliau, draugė Audronė pakvietė pas save kavos ir pasiūlė tą dieną išsikepti ką nors kalėdiško, kad po to būtų galima paruošti tą patiekalą ir šeimoms. O kadangi seku lenkiškus tinklaraščius, visada ten randu nuostabių receptų, tai ir šį kartą, pasiūliau Audronei išbandyti kalėdinio vainiko receptą. Jis lyg stalo puošmena, kurią pavadinau - veiklių moterų išsigelbėjimu. Jis nuostabiai skanus net toms, kurios nemėgsta mielinės tešlos (čia aš) ir kurie nemėgsta petražolių (čia Audronė). 

kaledinis mielinis vainikas

REIKĖS

500 g miltų
1 arbatinio šaukštelio druskos
25 g šviežių mielių
300 ml šilto vandens
2 šaukštų alyvuogių aliejaus

Įdarui*
petražolių (1-2 pakelių pagal skonį)
4 skiltelių česnako
saujos graikinių riešutų (galima ir 2 saujas panaudoti)
3 šaukštų alyvuogių aliejaus
kelių gabaliukų mėlynojo sūrio ar pelėsinio sūrio (naudojome feta sūrį, reikia 2-jų pakelių po 200 g)
maltos druskos 

Manome, jog šiam receptui puikiai tiktų ir džiovinti pomidorai, šoninės gabaliukai ar alyvuogės, tad jeigu mėgstate - pridėkite ir jų.

kalėdinis vainikas

GAMINIMAS

Sumaišome mieles su šiltu vandeniu ir paliekame 10 minučių. Po to, persijojame miltus kartu su druska, įdedame ištirpintas mieles ir minkome - formuojame tešlą į vieną didelį rutulį. Ištepame didelį dubenį alyvuogių aliejumi ir įdedame tešlos rutulį. Uždengiame folija ir paliekame šiltoje vietoje (pavyzdžiui, prie radiatoriaus) 30 minučių, kad tešla iškiltų.

Vėliau, iš tešlos formuojame ploną, apie 30x40 cm stačiakampį (gali būti didesnis). Pertepiame jį alyvuogių aliejumi, apibarstome supjaustytomis petražolėmis, graikiniais riešutais, sūriu ir kitais priedais, išspaudžiame česnaką ir apibarstome druska.

Tuomet, susukame tešlą vertikaliai iš šono į roletą, perpjauname jį išilgai ir supiname iš dviejų dalių kasytę taip, kad tešla su įdaru būtų išorėje. Supintos kasytės galus sujungiame ir padarome vainiką. Dar galima vainiko viršų papuošti riešutais ar džiovintais pomidorais. 

Dabar jau perkeliame vainiką ant skardos, išklotos kepimo popieriumi; uždengiame vainiką folija ir paliekame šiltoje vietoje 15 minučių, kad vainiko tešla dar kartą iškiltų. Vėliau, nuimame foliją ir pašauname vainiką į orkaitę kepti apie 25 minutes, 180 laipsniu. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, patikriname vainiko viršų ir jeigu jis parudavęs - uždengiame folija.

Voalia! Paprasta ir labai gražu, originalus receptas su detaliomis nuotraukomis čia, ačiū Zosiai už šį puikų patiekalą, kuris, tikiu, nustebins ne vieną!

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros