,

AGUONŲ PYRAGAS BE MILTŲ

pirmadienis, gruodžio 29, 2014

aguonų pyragas

Neseniai mama pasakojo apie aguonų pyragą, kurį matė „Beatos Virtuvė“ laidoje. Mama užrašė šį receptą savo mėtinėje (daug mačiusioje) užrašų knygelėje ir vis teiravosi – „tai kada kepsime?“. Šis pyragas-tortas pastovėjęs kelias valandas šaldytuve tampa dievišku desertu. Aguonų pyragas saldus, sotus ir riebus, jo sudėtyje nėra kvietinių miltų, tik malti migdolai. Apačioje surašiau recepto ingredientus ir papildžiau informacija – ką koregavome gamindami šį kepinį pirmą kartą. Vėliau kepėme pagal originalų variantą.

Ingredientai

7 kiaušiniai
300 g cukraus
250 g „ALVO aguoninis kepinių mišinys“ | vietoj jo naudojome tos pačios firmos, pienui gaminti skirtą maltų aguonų mišinį
100 g maltų migdolų (kuo smulkiau sutrintų) arba migdolų miltų | neturėjome migdolų, todėl panaudojome pusę miltų + pusę džiūvesėlių masės
1 a.š. cinamono

Glaistui reikės:

200 ml 35 % grietinėlės
150 g rudojo cukraus
60 g sviesto
100 g migdolų riekelių

Gaminimo eiga

Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų ir suplakame trynius su cukrumi apie 5-7 min. Į trynių masę suberiame aguoninį mišinį, išmaišome, tada suberiame migdolų miltus (arba maltus migdolus) ir išmaišome, įberiame cinamono, ir vėl išmaišome. Toliau, baltymus išplakame iki standokų, bet ne per visiškai standžių putų, įdedame po šaukštą baltymų į trynių ir sausų produktų mišinį, gerai išmaišome. Išklojame kepimo formos (22-24 cm) dugną kepimo popieriumi, o sieneles ištepame sviestu ir sukrečiame paruoštą tešlą. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Pasibaigus kepimo laikui, patikriname ar pyragas iškepęs. 

Glaistas
Glaistą geriausia pradėti ruošti kai pyragui kepti liko 20 min. Supilame į puodą grietinėlę, sudedame sviestą, suberiame cukrų ir kaitiname maišydami. Po 15 min. virimo, skystis pradeda panašėti į sutirštintą pieną. Maišome ir kaitiname kol kepa pyragas.

Ištraukus iškeptą pyragą, neišimame jo iš formos. Lėtai supilame ant pyrago užpilą ir subadome viršų mediniu iešmeliu, kad skystis susigertų į pyrago vidų. Paliekame truputį atvėsti, suberiame ant pyrago migdolų riekeles ir paliekame visiškai atvėsti, vėliau galima išimti iš formos. Laikyti šaldytuve.

Originalus recepto šaltinis: čia.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

2 komentarai

  1. Die(vi)nu aguonų pyragą! :) Ačiū ir Jums labai už šį įrašą - tikiu ir tikiuosi, kad jis man pravers. Beje, visai neseniai savo tinklaraštyje planavau pasidalinti alternatyviu "aguonų pyrago" receptu. Jei pavyktų sudominti, kviečiu!:
    http://astalemelo.wordpress.com

    Su Meile,
    Meilė! ;)

    AtsakytiPanaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros