, , , ,

KNYGA | LAGOM - ŠVEDŲ LAIMĖS VADOVĖLIS

šeštadienis, vasario 02, 2019

švedų laimė lagom

Knygų, kurias „vartočiau“ prie kavos ar arbatos yra nedaug. Vienos jų yra pamokančios, kurių metu turiu ypatingai susikaupti, kitos - skatina dailinti asmenybės bruožus. O tos, kurias vadinu - gardžiomis, trapiomis, laimės knygomis, skirtos mėgautis lėtai ir mažomis dozėmis. 

Pasakojau Jums apie Hygge, kuri tapo daugelio kasdienybės šlovinimo enciklopedija, jaukumo pastoge, džiaugsmo šaltiniu. Ir nors yra skeptiškų nuomonių apie danų laimę, aš tikiu, kad kokią informaciją priimsime, tokį pasaulio suvokimą ir turėsime. Kam orientuotis į tai, kas neigiama, jeigu teigiami dalykai tik padeda sveikti, veikti ir būti geresniais žmonėmis? Manau, kad kuo daugiau teigiamų knygų, straipsnių ir kitų kūrinių skaitysime, tuo gyvenimas bus kur kas kokybiškesnis.

Neseniai brangi bičiulė Rūta parvežė man iš Islandijos nuostabų kūrinį apie švedus ir jų subalansuotą, bei laimingą gyvenimą, kuris apibūdinimas vienu žodžiu - LAGOM. Esu malonumų propaguotoja, kasdienybės šlovinimo iniciatorė ir dovanų gauti knygą apie laimę - tobulas scenarijus. Pasak Wikipedia, LAGOM apibrėžimas reiškia - „pats tas“ (angl. „just the right amount“), kartais paaiškinamas kaip: „pakankamas, adekvatus, kaip tik, sakingas, subalansuotas, tobulai paprastas, tinkamas“.

Tiesa, šią knygą skaičiau anglų kalba, tad jei būsite užsienyje - būtinai paieškokite ar kas nors turi išleidęs šį jaukų ir estetiškai patrauklų kūrinį. Jo autorė - anglė Niki Brantmark, My Scandinavian Home tinklaraščio apie interjerą įkūrėja, kartu su vyru švedu gyvena Malmo mieste, Švedijoje. Man patiko, kad autorė dalinasi savo patirtimi, pojūčiais, dalykais, kuriuos ji turėjo patirti, suvokti ar išmokti atsikrausčiusi į Švediją. Tokiu būdu pažinti šios šalies gyventojus yra kur kas įdomiau. Knyga skaitosi labai lengvai, joje rasite patarimų, receptų ar DIY instrukcijų, o svarbiausia kūrinio žinutė yra - balanso prisijaukinimas.

švedų laimė

Ir iš tikrųjų, LAGOM pavadinčiau balanso vadovėliu, kur kiekvienoje pastraipoje mokomės kaip gera gyventi atsidavus svarbioms vertybėms. Čia žavimasi švedų gyvenimo būdu, jų ryšiu su gamta, žmonėmis, saikingu vartojimu, sveikesne gyvensena, ekologija ir lyčių lygybe. 

By deliberately seeking a more manageable, comfortable, balanced way of doing things (and finding perfection in imperfection), you're not just taking the pressure off yourself - you're taking the pressure off others, too. And you're gaining more of today's most precious resource: time. 

In a world where we're connected 24/7 and have so much on our plates, wouldn't it be wonderful if we could all slow down a little and lead a life with less stress and more time for the things we love?

Niki savo pasakojimuose supažindina skaitytoją su trimis temomis: balansas asmeniniame gyvenime, balansas santykiuose ir šeimoje, bei balansas plačiajame pasaulyje. Kiekviena tema apima daug gerų vietų pamąstymui, skatina pasverti savo įpročius, įsitikinimus, požiūrį ir nejučia moko gyventi teisingą gyvenimą iš naujo. Perskaičiusi kiekvieną skyrių ir apgalvojusi kaip dekoruoti namus, kaip daugiau judėti, kurti santykius, ar kaip pamėgti rytus, užsinorėjau į Švediją. Maža to, kad žaviuosi Ikea sėkme, tai dar ir savo akimis noriu pažinti šalį, kurioje yra tiek įdomių kultūrinių skirtumų, didelis dėmesys planetai, maistui ir lėtam gyvenimo būdui. Neabejingiems tokiems dalykams, rekomenduoju susirasti šią enciklopediją ir suvartoti savo fikametu.

Palaikome ryšį! Sekite mane Instagram, tinklaraščio įrašus gaukite per Bloglovin, junkitės į Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.

KNYGA įrašų serija skirta knygoms, kurių tema - saviugda, namai, maistas, gaminamas namuose, viskas, kad atspindi slow living gyvenimo būdą. 

fika - švediška kavos pertraukėlė

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros