,

SANTYKIAI SU KAVA

penktadienis, gegužės 26, 2017

kava

Kiekviena meilės istorija turi kelias stadijas. Mano meilės istorija su kava yra, kaip sakoma, sena kaip pasaulis. Neatsimenu nuo kada pradėjau ją gerti, atrodo, kad nuo vaikystės. Mano potraukiui kavai turėjo įtakos tėvai (ir tai nėra blogai). Gerdavau kavą kartu su tėvais susėdus prie stalo, su skanėstais ar naminiais kepiniais. Man patikdavo užkaičiamo virdulio garsas, atidaromos kavos pakuotės šlamesys, šaukštelio atsimušimo į puodelį skambesys, visą tai pranešdavo - neužilgo gersime kavą! 

Nesu gurmanė ar kavos žinovė, niekada gyvenime nelaikiau rankose chemex aparato ir negalėjau palyginti dviejų tipų šviežiai skrudintų pupelių aromato. Mano žaidimai su kava buvo paprasti – namie gerdavau plikytą kavą, o kai nusipirkau kavinuką (french press), kavą gerdavau jau su plaktu pienu ir pildavau kondensuotą pieną. O šiaip mėgau kavines ir jose gėriau daug kavos. Jausmas beveik kaip - potraukis rūkyti (kurio neturiu) - esi priklausomas nuo brangiai kainuojančio dalyko, bet neketini jo mesti, nes tai teikia nenumaldomą malonumą ir krūvą jaukių asociacijų.

Kai nutariau nutraukti draugystę su kondensuotu pienu, pasibaigė mano skanios kavos laikai. Kava namuose pradėjo nebepatikti, nemokėjau jos skaniai paruošti, o ir pienas jau nesiplakė iki standžios putos. Susiklostę įvykiai sufleravo, kad traukčiausi į kitą barikados pusę ir gerčiau žolelių arbatas. Tačiau, manęs taip lengvai nepalauši. Kavą su kondensuotu pienu geriu iki šiol, bet apsimetu, kad jo ten nėra. Ta kava pasiekiama tik už namų ribų, kavinėje. Ir retai sugalvoju išgerti ko nors kito, man mikės pūkuotuko kavos, prašyčiau!

Kažkuriuo metu vis dažniau pradėjau aptikti įvairią informaciją apie kavos poveikį organizmui, kol galop nepradėjau kalbėtis apie kavą su pažįstama, sveiko gyvenimo būdo tinklaraštininke, Solamita Sabaliauskaite iš Healthy Happened. Pasakojau jai, kad geriu du o kartais ir daugiau kavos puodelių per dieną, kad negaliu nesaldinti, nes tuomet šlykštu ją gerti, o ji pateikdavo argumentus, kodėl geriau nevartoti tiek kofeino. Visus argumentus aš žinojau, net ir tada, kai ji parašė įrašą apie kavos dviveidiškumą, visą tai neįtikino manęs atsisakyti savo dieviško gėrimo (nors tuo metu jis jau nebebuvo taip garbinamas). Skaičiau tą įrašą balsu ir skaičiau balsu savo mamai. Nieko neįvyko - jokio perversmo mintyse, todėl ir toliau gurkšnojau ne itin skanią kavą namie (iš įpročio) ir skanią, bet jau pabodusią kavą iš kavinės (iš noro pajusti malonumą).

kava

O tada nusipirkau Solamitos knygą „Nauja draugystė su maistu“ (Knyga apie tai, kaip mylėti savo kūną ir valgyti su malonumu, bei joje daugiau nei 120 natūralių augalinių valgių), ir kai atsidūriau 50 puslapyje – atsitokėjau. Šio puslapio tema - „Kaip sumažinti kofeino suvartojimą“ supažindina mus su informacija apie kofeiną iš pačios blogiausios jo pusės. Kad populiariausi kofeino šaltiniai yra juoda bei žalia arbata, saldūs gaivieji gėrimai ir šokoladas – manęs nenudžiugino, nors kaip ir žinojau šį faktą, visuomet jį ignoravau. 

Solamita rašo kaip kofeinas veikia mūsų organizmą: „Kofeinas, kaip ir rafinuotas cukrus, rafinuoti angliavandeniai ar alkoholis, yra dar vienas būdas sukelti organizmo atsaką į stresą.“. Autorė aiškina, jog kofeinas sukelia streso bangas organizme ir pastarasis kaupia atsargas, bei energiją, suaktyvina įvairias reakcijas kovai su stresu. Tokia organizmo reakcija naudinga tik tuomet, jei mums kyla pavojus ir reikia staigios energijos bėgti ar kautis, tačiau įprastoje kasdienybėje mes nieko nedarome, kad išlaisvintume visą susikaupusią energiją ir pagamintus hormonus. Todėl, neišlaisvinta energija yra kaupiama riebalų pavidalu ir dažniausiai, kaip rašo Solamita, pilvo srityje. 

Tad, ne tik patiriame stresą tam tikrose gyvenimiškose situacijose, bet tuo pačiu minėtas kofeinas, rafinuoti angliavandeniai, rafinuotas cukrus ir alkoholis papildo mūsų streso komplektą (lyg jo mums būtų per mažai). O perskaičius šią eilutę: „Stresas yra tiesiogiai susijęs su svorio didėjimu, o labai dažnai skatinami tokie procesai sekina organizmą, slopina imuninę sistemą, skatina uždegimus ir kt.“, tapo aišku – mažinsime kavos kiekį, nes šis gėrimas ir taip yra pabodęs, kam papildomai alinti save? 

skaitymas


Taigi, kavos kiekį pradėjau mažinti dėl šių priežasčių:

a) kava namie neskani,

b) kavą gerdavau pernelyg dažnai, todėl jos skonis pabodo,

c) noriu sumažinti patiriamo streso kiekį,

d) nenoriu kaupti riebalų,

e) kavos gėrimą noriu paversti ypatingu ritualu, o ne kasdieniniu must have „atributu“.

Jau kurį laiką stengiuosi išgerti tik vieną puodelį kavos per dieną, kartais iš viso jos negeriu. Du ar daugiau puodelių per dieną kiekvieną dieną - jau praeityje. Man atrodo, tapau ramesnė ir sąmoningesnė. Kavą keičiu ramunėlių, kmynų, melisų ar mėtų arbata, geriu vandenį su citrina. Būna dienų, kuomet labai trokštų kavos, tuomet jos nusiperku, bet po kelių gurkšnių suprantu, kad jau nebekabina...

Mano santykiai su kava - komplikuoti, bet neketinu išsiskirti su ja. Taip pat, jokiu būdu nesiūlau Jums atsisakyti kavos, kurį Jums reiškia tiek daug... Tik skatinu susimąstyti apie kavos poveikį iš blogosios pusės. Man patiko, kad Solamita nesiūlo drastiškų sprendimų, neva reikėtų visai kavos nevartoti; anaiptol, ji sufleruoja, kaip galima sau padėti, norint gerti kavą ir jaustis dėl to geriau, negu jautėmės prieš tai.

Įsiklausiau į Solamitos siūlymus, todėl pradėjau keistis atsižvelgdama į šiuos patarimus:

• „Sumažinkite kavos suvartojimą iki 1 puodelio per dieną.
• Negerkite kavos tuščiu skrandžiu, geriausiai tai daryti iš karto pavalgius.
• Ryte, prieš gerdami kavą, išgerkite stiklinę vandens su citrina. Kitu atveju išgerkite stiklinę vandens po kavos gėrimo praėjus 30-60 minučių.
• Kavą gerkite iki pietų.
• Kavą keiskite alternatyvomis.
• Geriausia kavą gerti be jokių priedų (nereikalingos kalorijos).
• Atsisakykite rafinuoto cukraus, nes tai taip pat gali prisidėti prie didelio kavos suvartojimo.“

kavaLyg ir atrodo, kad atsisakius tokio kiekio kavos, mano savijauta iš tikrųjų pagerėjo. Jaučiuosi lengviau, mieguista būnu tik tada, kai pavargstu nuo darbų ar neišsimiegu, ne taip traukia prie kažko skanaus. Žinoma, norint jausti dar geriau, stengiuosi mažinti rafinuoto cukraus kiekį, miltinių produktų vartojimą, bet pica be colos, na, kažkaip neeina... Turiu savo nuodėmių, tačiau džiaugiuosi, kad kava jau nebe nuodėmė, o prabanga, kurią sau leidžiu tik ypatingom progom. Pradėjau planuoti kavos gėrimo ritualus, kad neviršyčiau savo dienos normos, tai yra, pasiūlau sau vieną puodelį kavos. 

Kartą parašiau draugui: „Gal man dabar negerti kavos? Geriau atsigerčiau jos su Tavimi pasimatyme?“. Prioritetu išskiriu ne kavą, o žmones ir brangias akimirkas su jais. Kava tampa susitikimo ar laiko su savimi palydove, bet jai, laimei, neatitenka pagrindinis vaidmuo. O kokie Jūsų santykiai su kava?

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

4 komentarai

  1. Man tai super patinka kava Ispanijoje- Cafe Con Leche. 1:1 kavos ir pieno, gana mazam puodelyje, nes kava stipri

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš svajoju atsigerti kavos ten, kur jai teikiamas didžiausias dėmesys ir savotiškos gaminimo tradicijos, todėl ačiū už rekomendaciją! Gal kada nors... :))

      Panaikinti
  2. Vau! Išlendu iš savo "mokslų urvo" truputėlį pasižmonėti ir randu tokį visapusiškai džiuginantį įrašą viename mano mėgstamiausių blog'ų! Prigaminai man milijonus laimės hormonų prieš atsiskaitymų laikotarpį, esu be galo be krašto dėkinga, Viktorija! :) Labai smagu skaityti apie Tavo sveikatai palankius sprendimus, manau, jog daug ką paskatinsi susimąstyti. Žinoma, svarbiausia nepulti į kraštutinumus - 80/20! :)) Labai patiko ši eilutė "e) kavos gėrimą noriu paversti ypatingu ritualu, o ne kasdieniniu must have „atributu“." Manau, jog čia vienas teisingiausių požiūrių į "stimuliuojančius gėrimus", gerti su meile, kartais, labai pasimėgaujant :) Kol kavą geri dėl to, kad ją labai mėgsti, manau, dar milžiniškos problemos nėra, tačiau, kai kava geriama dėl to, kad "kitaip neįmanoma pradėti ir baigti dienos" tuomet... ehem reikia rašyti Solamitai haha! Pats didžiausias ačiū už tokį nuostabų paminėjimą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bet gerai Tu čia užsidarei :))) Nėra už ką, tai Tau ačiū, kad prisidėjai prie pokyčių. Man niekada kava nebuvo tuo "negaliu atsikelti, negaliu dirbti", ji visada buvo malonumas, akimirka, kurią norisi pakartoti dėl asociacijų su kava. Todėl galbūt ir pavyko sumažinti jos kiekį, nes ne tokia ji ir stebuklinga man :) tik tiek, kad susijusi su emocijomis ir skani kartais. Gera Tave čia matyti!

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros