ŠVENČIŲ LAUKIMAS

šeštadienis, gruodžio 23, 2017

kalėdos
Kai į mano akiratį papuola žurnalai ar laidos apie šiuolaikinį gyvenimą, akimirkai sutrinku nuo perskaitytos ar išgirstos informacijos. Tikiu, kad viena dalis visuomenės gyvena pašėlusiu greičiu, o kita - vertina lėtą gyvenimo būdą, atsigręžia į gamtą ir puoselėja šeimos vertybes. Kuriai daliai priklausote Jūs? Mane kartais stebina tas nepažabojamas noras lėkti - bėgti ir viską suspėti, nors tikiu, laikas dabar tikrai greitai bėga. Vis dėlto, vadinsiu Tave stipriu žmogumi, jei šioje visuomenėje randi laiko sau ir kitiems, bei žinoma, savo mažoms ar didelėms tradicijoms. 

Šiandien noriu pakalbėti apie prieššventines tradicijas (arba veiklas) namuose, nors ir negausioje kompanijoje (kad ir būnant dviese). Artėjant šventėms, planavau sugalvoti kuo daugiau jaukių veiklų, kad laukimas būtų gražus ir prasmingas. Gyvename su draugu dviese ir šios šventės mums ypatingos, nes pusė jų - naujuose namuose. Būtent dėl šios priežasties norėjosi pažvelgti į namus kaip į jaukumo ir tradicijų tvirtovę.

kalėdos
Šį viršutinį atvirlaiškį gavau nuo Giedrės Šulčinskaitės, vainiką piešė pati, jau įrėminau.

Rudens pabaigoje pradėjome su draugu planuoti mūsų gruodį. Sugalvojome kokiomis veiklomis užsiimsime, kokie vakarai bus prioritete. Galbūt šios idėjos įkvėps ir Jus tokiu būdu skirti laiko brangiausiems kitais metais. Mūsų pagrindiniai planai buvo šie: 1. Advento kalendorius, 2. eglės žaisliukų dirbtuvės, 3. dovanų pakavimo dirbtuvės.

1. Visų pirma, viskas prasideda nuo Advento kalendoriaus. Idėją jam pakuždėjo Esta Galgatavičiūtė (Valgau Be Sąžinės Graužimo knygos autorė), Instagrame papasakojusi apie savo Advento kalendoriaus tradicijas, kurios man pasirodė itin žavingos. Esmė būtų - dėti į vokelius ar dėžutes ne tik skanėstus, bet ir tekstus, užduotis, bendro naudojimo daiktus - dovanas ar veiklų idėjas.

Mes su draugu padalinome 24 dienas per pusę ir burtų keliu ištraukėme numeriukus, kas už kurią dieną bus atsakingas. Mano vokeliai susidėjo iš įvairių užduočių - kino vakaras (Kalėdinių filmų peržiūra su kakava), skanėstų gaminimas kartu, vakarienė. Taip pat, įdėjau bengališkų ugnelių, kurios pernai buvo išpirktos, polaroid'o kasečių, kurios mums baigėsi, kad nusifotografuotume ypatingomis progomis kartu. Radau smagų kalėdinį megztinį ir tą pavyko gudriai įteikti. Buvo ir kalėdinių žaisliukų mūsų pirmajai eglei, saldainių, kojinių su meška... Tuo tarpu draugas man įdėjo skanėstų, žurnalą, jo pagamintus žavingus knygų skirtukus, pagalvėlių užvalkaliukus, padėkliukus po puodeliais ir tt. Ruošiant staigmenas svarbu žinoti, jog tai neturi būti finansinė ar kokia kita našta. Viso kalendoriaus prasmė - neprarasti ryšio su žmonėmis, kuriems ruošiamos staigmenos ir žinoma, švenčių laukimo įprasminimas. Per šias 24 dienas galima tapti geresniu žmogumi, kuris rūpinasi kitais, skiria jiems savo dėmesį, nepaisant to, kaip ilgai ar sunkiai dirba. Tuo metu privaloma stabtelėti ir pagalvoti ko trūksta, kaip galėtum pasirūpinti tais žmonėmis, kaip juos pralinksminti, ko jie trokšta ar ko trokšti Tu nuveikti kartu su jais...

kalėdos

2. Eglutės žaisliukų dirbtuvės
Vieną vakarą skyrėme karštam vynui ir žaisliukų gaminimui. Idėjų žaisliukams buvo nemažai, tik trūko priemonių. Turėjome medinių apskritimų, tad juos ir išdekoravome. Pasigaminome popierinių laivelių ir padarėme kitiems žaisliukams pakabinimo elementų. Nors veiklos nebuvo daug, lėtai besišnekučiuojant, neskubant, praleidome puikų vakarą su kalėdinėmis dainomis ir jų niūniavimu. Laikas buvo skirtas tik mums ir mūsų juokui. Paklausiau draugo: o kitąmet jau nebedarysime workshop'o? Atsakė: o kodėl ne? Džiaugiuosi, kad ši mini tradicija patiko ne vien man, tad neabejoju - kitais metais kartosime tokį vakarą.

žaisliukų dirbtuvės

3. Dovanų pakavimo dirbtuvės
Dovanas pakavome prieš kelionę, kad pas tėvus grįžtume kaip Kalėdų Seneliai. Mano draugas yra meistriškas dovanų pakavime. Jis preciziškai supakuoja bet kokią dovaną, tad tikiuosi kada nors išmokti pakavimo meno iš jo. Dovanų pakavimas niekada nebuvo mano stiprioji pusė, mokėdavau gražiai sudėlioti daiktus dovanų maišelyje ir tiek to talento. Tačiau, visuomet tai dariau viena, patyliukais, už durų, kad niekas nesužinotų. O įsivaizduojate kaip būtų gera pakuoti dovanas su brangiausiu ar su sese / broliu, kai galite pasidaryti skanių užkandžių, šiltos arbatos ar kakavos ir šnekučiuojantis paruošti visas dovanas kartu. Man atrodo, kad tai yra dar viena, suartinanti veikla, kuomet kiekvienas jaučiasi laimingas ne gaudamas, o duodamas, besirūpinantis kitais.

dovanų pakavimas


Tikiu, kad švenčių laukimo laikotarpiu turėjote nemažai rūpesčių, deadline'ų, problemų ar nesusipratimų, bet tai niekis. Svarbiausia per šventes nebūti užsidariusiems savo kiaute, pabandykite atsigręžti į tuos, su kuriais galite palaikyti ryšį, nelikite vieniši. Kas suteikia prasmę švenčių metų? Žmonės. Mes švenčiam ne tik dėl religinių priežasčių, bet ir dėl mus supančių žmonių. Todėl raginu rasti laiko artimiems žmonėms, sugalvoti ne vieną priežastį būti kartu, nesibarti, nesiginčyti, o tik palaikyti ir pasakyti keletą gerų žodžių.


Tikiuosi išvardinti planai prieššventiniam laikotarpiui paskatins Jus susiplanuoti savo laiką kitąmet, kad būtų kuo daugiau džiaugsmo akimirkų ir šilumos. O šiandien dar noriu suspėti palinkėti Jums jaukių švenčių, nors to linkiu kiekvienais metais, žodis: jauku man asocijuojasi su šeima, namais ir šventėmis. Tad, praleiskite šventes ramiai, jaukiai ir linksmai, būkite laimingi čia ir dabar.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros