,

APELSINŲ DŽEMAS

šeštadienis, gruodžio 16, 2017


apelsinų džemas

Jeigu įsivaizduoti uogienę, tai ir mamą kartu, jeigu pagalvoti apie džemą, vaizduotė sufleruoja Avez-vous un croissant, s'il vous plaît? (liet. Ar turite kruasanų?) Norėdama išmokti gaminti uogienę ar džemą, ėmiau galvoti - iš ko gi būtų pagaminta mano tobuloji uogienė, kurią galėčiau gaminti nepaisant oro sąlygų už lango? Gal iš šaldytų uogų? Ne. Iš pirktinių obuolių? Paliksiu tai mano auksarankei mamai. Iš slyvų? Nemėgstu. O gal figų? Gal kiek per sudėtinga. 

Nors man prancūziški rageliai asocijuojasi su elegantišku figų ar apelsinų džemu, prancūzai vargu ar leidžia sau tokį derinį. Prancūzijoje gyvenanti lietuvė minėjo, jog prancūzai į ragelius žiūri paprasčiau. Croissant valgomas kaip eilinė bandelė, džemų ant stalo nebūna, nebent atsiranda brandinto sūrio. Nenusiminiau, vis gi nutariau pasidaryti pop kultūros duo – paruošti apelsinų džemo prie prancūziškų sulietuvintų ragelių. Džemo skonis su juntama rūgštele, koreguojant cukraus kiekį, galima išgauti saldų variantą. Svarbu verdant nuolat ragauti. 

5 - 6 stiklainiai po 200 g. Receptas koreguotas, nes originaliame jo variante panaudotas ksilitolis ir eritrolis, o mes naudojome  baltąjį cukrų.

Ingredientai

8 saldūs apelsinai
2 citrinos
1 šaukštelis druskos
½ stiklinės vandens
1 puodelis cukraus

Gaminimo eiga

Gerai nuplauti vaisius, sudėti į didelį indą, užpilti šaltu vandeniu ir palikti parai. Geriausia tai padaryti ryte. Po 24 val. išpilti vandenį, vaisius perpilti verdančiu vandeniu ir nulupti žieves. Pusė žievių palikti ir sudėti į puodą, užpilti vandeniu (turi padengti žieveles), užvirti ir palikti ant vidutinės ugnies 2-3 minutes. Vėliau, nupilti vandenį, leisti žievelėms atvėsti ir pašalinti nuo jų baltą dalį.

Iš apelsinų ir citrinų išimti sėklas ir baltą dalį. Žieveles bei minkštimą kartu su sultimis sudėti į didelį puodą, ir virti ant mažos ugnies. Kai užvirs, nuimti nuo ugnies ir sutrinti trintuvu. Sutrintą masę virti ant mažos ugnies, karts nuo karto maišant. Suberti cukrų ir virti iki norimos konsistencijos.

Stiklainiai ir dangteliai

Stiklainius ir dangtelius nuplauti ir perlieti verdančiu vandeniu (galima sterilizuoti orkaitėje). Į dar karštus arba šiltus, sausus stiklainius supilti džemą ir gerai užsukti dangtelius. Apversti ir apklojus rankšluosčiu, palikti ataušti. Tokį džemą reikėtų laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje 2-3 metus. Laikui bėgant, skonis ir spalva tik intensyvėja. 

apelsinų džemas

Ko trūksta iki pilnos laimės? Rūgštelės su vos juntamu saldumu – sodraus dueto su geru sūriu, sviestiniais rageliais ir mėgstama kava lėtą savaitgalio rytą. 

Jeigu bandysite - būtinai papasakokite ar pavyko ir ar patiko! O gal turite kitokį receptą, kurį verta išbandyti?

Originalus receptas čia.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros