, ,

PATARIMAI DIRBANT KŪRYBINĮ DARBĄ

ketvirtadienis, gruodžio 07, 2017

kūrybinis darbas

Dažniausiai dirbu iš namų. Rašydama dažniausiai, noriu palinkėti sau asmeniškai, kad karts nuo karto išeičiau iš savo komforto zonos ir padirbėčiau kitur. Dirbdama kūrybinį darbą daugiau negu 4 metus, surinkau nemažai įžvalgų apie savo įpročius, gelbėjimosi ratus, pagalbą, kai jaučiu kūrybinį bloką. Manau, kad kai kurie dalykai bus Jums pažįstami, tačiau rasite čia paruoštuką iš šaltinių, kurie padės pereiti sunkesnį, nekūrybinį laikotarpį.

Ne tik kūrybinis blokas trukdo mums dirbti, bet ir palaikymo nebuvimas. Nemažai darbo reikalauja įkvėpimo paieškos, savidisciplinos ir įpročių formavimas, bei laiko paskirstymo (planavimo) žaidimai. Visi šie komponentai sudaro mano sėkmės formulę, kuri garantuoja, kad mano kūrybinis polėkis atsiranda tada, kai jo reikia labiausiai. Ką aš laikau kūrybiniu darbu? Jeigu kalbant paprastais žodžiais, tai - nuolatinis galvojimas ir naujų idėjų paieška. Kiekviename darbe mes galime sutikti žmonių, kurie mąsto vienodai, bet bus ir tų, kurie galvoja ir suvokia viską truputį kitaip, labiau kūrybiškai. Tačiau ten, kur susiduriama vien tik su kūryba, kitoks mąstymas ir naujų idėjų srautas - kritiniai rodikliai sėkmingam darbui. 

Savo darbe ne tik dekoruoju puodelius, bet ir pastoviai mąstau apie: idėjas dekoravimui, idėjas tekstams, nuotraukoms, idėjas tinklaraščiui. Galvoju kaip pateikti produktus parduotuvėje ar kaip užrašyti savo mintis čia; ieškau kitokių sprendimų ir stengiuosi kuo subtiliau perteikti savo balsą ir vertybes per viską, prie ko prisiliečiu. Tačiau, kad tas mąstymo ir kūrybiškumo variklis nenustotų veikti, turiu keletą taisyklių, kurios palaiko mano funkcionalumą. Jeigu kartais ir Jums prireiktų pagalbos darbe, patarimus rasite čia, taigi ko mums reikėtų?
  • Mentoriaus.
Mentorius, tai savo srities specialistas, kuris dirba kartu su Jumis ties tikslais, kuriuos norite pasiekti profesinėje (karjera) ar asmeninėje veikloje (asmenybės augimas - saviugda). Jeigu pavyzdžiui, dirbate vieni, galima būtų susirasti žmogų, kuris nebūtinai dirbs kartu, bet bus Jūsų palaikymu. Sunkiomis akimirkomis, kai nežinosite kuria linkme judėti, kreipsitės į jį patarimo ar nuomonės. Tai ypač veiksminga, jei dažnai kyla abejonių, tačiau svarbu, kad pasirinktas žmogus nusimanytų apie Jūsų darbo ar veiklos specifiką. Apie savo mentorių rašiau ČIA, kur, plačiau aprašiau mentorystės prasmę ir teigiamą jos poveikį.

kūrybinis darbas

  • NE multitaskingui.
Multitasking - veiksmas, kai vienu metu atliekamos kelios užduotys ar keli darbai. Tai šiuolaikinio pasaulio vertybė, kadangi netgi darbo skelbimuose darbdaviai ieško darbuotojų, kurie geba multitaskinti. Siekiamybe tampa ne ramus, susikoncentravęs ir vidinį balansą turintis žmogus, o žmogus - chaosas, nešiojantis savyje streso būseną. Ši būsena žlugdo kūrybiškumą, nors ir nemanau, kad šitokiu būdu darbas atliekamas visai atsainiai, tai vis vien kenkia ir sveikatai, ir kaip minėjau, vidiniam balansui. Daugiau apie multitaskingą galite sužinoti ČIA.

  • Disciplinos.
Disciplinos trūkumas griauna barjerą tarp ramybės ir streso. Mano pavyzdys yra - darbas su žmonėmis, kai kiekvieną sekundę kažkas prašo mano dėmesio.Būtent šiame darbo etape nutariau pagerinti savo būseną, kad turėčiau laiko ne tik kitiems, bet ir sau. Svarbu žinoti savo silpnąsias vietas, dirbti su jomis ir nieku gyvu nenusileisti savo taisyklėms. Disciplinuotas žmogus, tai toks, kuris labiau pasitiki savo jėgomis, geba atrasti aukso viduriuką tarp darbo ir poilsio. O jeigu mūsų poilsis yra pilnavertis, mes daug geriau susikaupiame darbe. Apie discipliną paminėjau įraše apie smulkųjį verslą ČIA ir ČIA.

  • Skaitymo.
Žinau, kad ne visi mėgsta skaityti, vieniems tai nuobodu, kiti negali susikaupti skaitydami. O man skaitymas - vienas išsigelbėjimas, vaistas nuo visų problemų. Skaitymas praturtina ne tik žodyną, bet ir pasaulėžiūrą, suvokimą, padeda nusiraminti, moko ko nors naujo. Tad, jeigu reikia idėjų ar naujų minčių - imu knygą į rankas arba skaitau straipsnius internete (tokiam atvejui turiu išsaugojus įkvepiančių straipsnių rinkinį). Apie meilę skaitymui pasakoju ČIA.

  • Vizualų.
Kažkur matytos įdomios kompozicijos ar gražūs koliažai visuomet veikia mano vaizduotę ir padeda galvoti. Kai turiu laiko, lankausi Instagrame ar Pinterest ir ieškau įkvėpimo. Jeigu reikia - kopijuoju idėjas. O kalbant rimtai, atrenku tik tą informaciją, kuri padėtų man išspręsti tam tikrą problemą. Kopijuoti negalima, tačiau meistriškai panaudoti idėją, paimant tik mintį, perteikiant ją per savo prizmę - šitaip daryti protinga. Nekalbu apie atkartojimą, turiu omeny - tik mintį. Vizualai (nuotraukos) sužadina mano vaizduotę ir jeigu jaučiu, kad trūksta idėjų, pasineriu ten, kur pilna iliustracijų ar nuotraukų, kur, gali gimti originalūs projektai, jei tik mokėsi įžvelgti reikiamą idėją ir panaudosi ją savaip.

  • Praktikos.
Jei kažko nemoki, bet nori išmokti, skirk tam 30 minučių per dieną, kiekvieną dieną. Ilgainiui tai taps įpročiu ir galėsi išmokti ko nors be didelio vargo. Jeigu nori tobulėti fotografavime (išmokti pagauti norimą kampą) - fotografuok kiek įmanoma dažniau. Jeigu nori tobulėti, pasimokyk arba atlik praktiką norimoje srityje. Kūrybiniam darbui neužtenka gražiai mąstyti, reikia tobulinti savo įgūdžius arba ieškoti naujų. Kiekvieną kartą reikia stengtis įdarbinti savo smegenis vis kitose pareigose, kad jie neprarastų formos.

interviu Dievinu
Interviu gruodžio mėn. žurnale TOP MOTERYS apie Dievinu darbą ir įpročius
  • Mažiau kavos.
Yra skirtingų nuomonių dėl kavos poveikio organizmui, aš pasitikiu savo nuomone - kava sukelia stresą organizme. Pasak vienų šaltinių, per dažnas kavos vartojimas sukelia nemalonius pojūčius, susijusius su širdies veikla. Tačiau, norėdama padidinti savo našumą, kaip tik pradėjau mažinti kavos / kofeino suvartojimą ir stengiuosi išgerti vieną kavos puodelį per dieną (kartais mano racione visai nėra kavos, o kartais išgeriu du puodelius).
Labai romantiškai atrodo knygos skaitymas prie puodelio kavos, tačiau jeigu tai tampa dažnu reikalu, visa tai virsta rutina. O mano taisyklė Nr 1: dalykų, kurie mums labiausiai patinka, nepaverskime rutina. Šias ypatingas akimirkas turėtume saugoti. Dėl šios priežasties, mano kavos ir knygos ar malonių darbų akimirka būna ryte, šalia namų esančioje kavinėje, kartą per dieną, kartą į dvi savaites. Bėda ta, kad dirbant kūrybinį darbą, taip ir norisi save asocijuoti su žmogumi, kuris mėgaujasi kava ir... šiek tiek dirba. Bet gi smagiau tai daryti tuomet, kai turi poilsio laiką ir gali mėgautis kava neskubant, atiduodant visą save šiam malonumui. Nepaisant mano meilės kavai, papasakojau apie jos neigiamą poveikį ČIA.

  • Dalyvavimo.
Kartais, kai pritrūksta palaikymo arba kaip aš sakau, jausmo, kad pasikrauni energija, reikia nueiti ten, kur susiburia Tavo srities žmonės. Galima pajusti nesuvaidintą euforiją nuo to, kaip gera yra dalintis savo patirtimi su kitais, diskutuoti žinomomis temomis ir gauti komplimentų ar patiems pasakyti vieną kitą komplimentą žmonėms, kuriais žavitės. Jeigu reikia darbinės, įkvepiančios nuotaikos, naujų pažinčių ar projektų, suburkite susitikimą patys, pasikvieskite savo kolegas, suprasite, kokia stipri ir kūrybinga komanda esate. Pati kažkada rengiau dirbtuves, kur rasdavau kūrybinę euforiją; o vėliau jaučiausi panašiai kai susitikdavau su žmonėmis, kurie rašo arba turi smulkų verslą. Bet dabar, trūksta tokių susibūrimu, nors tiek daug pažįstų nuostabių žmonių, su kuriais norėčiau pasikalbėti tarkime blogeriavimo temomis (jeigu norėsite - susibėgame!).

  • Laiko planavimo.
Pati dirbu ties šiuo punktu ir galiu pasakyti, kad veikia. Jeigu suplanuoji dienotvarkę arba jei savaitės dienas skirstai į tam tikras veiklas, pasąmonėje atsiranda disciplina, kuri neleidžia Tau mesti darbų ir eiti ilsėtis. Sukuri taisykles tam, kad nuveiktum ne mažiau, o daugiau. Kūrybiniame darbe labai sunku nubrėžti ribas, nes jeigu ekspromtu kilo mintis, kurią žūtbūt norisi įgyvendinti - atidedu kitus darbus ir leidžiu įgyvendinti naują mintį. Tačiau, jeigu Jums sunku susikaupti ar prisiversti dirbti iš namų, šiuo atveju padeda laiko planavimas. Apie laiko planavimą žadu parašyti atskirą įrašą, nes šiuo metu testuoju naują planavimo būdą.

9 patarimai, kurie galbūt nepadarys perversmų, bet padės suprasti kur reikėtų pasitempti ir į ką atkreipti dėmesį, kad darbas eitų sklandžiau. Svarbiausio dalyko, kurio dar nepaminėjau, tai nieko nedarykite per jėgą. Jeigu organizmas Jums siunčia signalus, kad reikia poilsio - ilsėkitės. Jeigu neturite noro kažką daryti, tai bent jau skaitykite ar susitikite su mentoriu, tai bus Jūsų išsigelbėjimas. Nieku gyvu neprioritezuokite darbo virš šeimos ar antrų pusių, nes pirmiausia gyvenate dėl jų, o ne dėl darbų. Gyvenate, kad mėgautumėtės žmonėmis, įvykiais, saviugda, mėgstama veikla, akimirkomis, o darbas tegul būna papildymu prie savirealizacijos. Saugokite save ir pasirūpinkite savo kūrybiškumu.

Parašykite - ką manote apie šiuos punktus? Ar taip pat susiduriate su kūrybiniu bloku? Kas Jums padeda palaikyti kūrybiškumą? Ir ar dalyvaujate susitikimuose, kur pasikraunate teigiama energija?

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

0 komentarai

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros