, , , ,

KNYGA | HYGGE – KAKAVA ŽVAKIŲ ŠVIESOJE

sekmadienis, kovo 12, 2017

hygge knyga

Kai manęs paklausė:
 – Ar esi laiminga? Jeigu būtų galima pakeisti savo gyvenimo scenarijų – ką keistum?, - ilgai galvoti nereikėjo. Atsakiau, jog nieko nekeisčiau, viskas susiklostė taip, kaip ir priklauso, o aš esu laiminga.

Laimė – labai trapus žodis, vieni jo prisibijo ir apie savo laimę kalba tyliai, o kiti gali be perstojo visiems pasakoti kaip jie puikiai gyvena. Ir iš tiesų „laimė“ bei „pilnatvė“ yra mūsų gyvenimo varikliai ir nuo šių daiktavardžių priklauso tai, ar mes patenkinti savo gyvenimu.

Neseniai sužinojau, jog yra tauta, kuri labai patenkinta savo gyvenimu, tai Danijos gyventojai. Apie jų laimę sužinojau iš knygos „The little book of hygge. The Danish way to live well“, kurią parašė danų Laimės Tyrimo Instituto vadovas - Meik Wiking (CEO of the Happiness Research Institute). Knygoje kalbama apie beveik unikalų reiškinį ar tiksliau būtų išsireikšti – apibrėžimą – hygge.

Danai turi unikalų gyvenimo kokybės barometrą ir žodį, kuris lietuviškai nebūtų išverstas, bet jam būtų suteiktas ne vienas apibūdinimas: jaukumas, akimirkos žavesys, malonumai, saugumas, mėgaujamasis, laimė, džiaugsmas, gera savijauta, atmosfera, namų vertinimas, čia ir dabar, dėkingumas, skonis, kvapas ir prisiminimai. Būtent apie visus šiuos pojūčius ir aspektus kalbama mažoje jaukioje knygoje.

hygge knyga

Šį kūrinį rekomenduoju tiems, kas vis dar ieško žavesio savo kasdienybėje arba tiems, kurie mano, jog jų gyvenimas yra monotoniškas ir nuobodus. Nors, mano manymu nuobodus gyvenimas neegzistuoja, tik žmonės būna nuobodūs, kurie nesusimąsto apie malonumą gyventi.

Kalbant apie knygą, joje minima dabartinė visuomenė, kuri kartais nežino kaip leisti laiką be interneto... Šių laikų nesusipratimas virsta tikra problema ir gyvenimas dėl priklausomybės internetui netenka savo natūralaus grožio. Dažnai pastebiu iš savo ir aplinkinių veiksmų, kad mes beprotiškai skubame, savo „svarbiais“ reikalais užgožiame vertybes, kurias turėtume puoselėti; paprasčiausiai nejaučiame malonumą BŪTI. Kodėl ir kaip gyventi čia ir dabar, bei jaustis laimingais? – į šiuos klausimus atsako Meik Wiking knyga apie danų gyvenimo būdą, kuris slypi viename žodyje – hygge.

Kas tas hygge? Šiam žodžiui suteikiamas tobulas paaiškinimas iš Mikės Pūkuotuko citatos: You don‘t spell it, you feel it. Kūrinio autorius tvirtina, jog lengviausia yra ištarti šį žodį, o sunkiausia jį apibūdinti ir išaiškinti kokią įtaką hygge turi Danijos visuomenei. Hygge emocija labiausiai pajuntama tuomet, kai slegia neypatinga kasdienybė ir būtent tą akimirką mes ieškome malonumo, čia ir dabar, atsiskiriant nuo realybės, pasaulio, kuris yra už namų ribų... Šioje šalyje žmonės dažnai kartoja hygge arba hyggelig  - nes šitaip jie apibūdina viską, kas susiję su akimirkos žavesiu, emocija ir atmosfera. Sunku būtų šį reiškinį išversti vienu žodžiu, bet hygge apibrėžiami dalykai, kurie praturtina gyvenimą ir jo kokybę. Jeigu sėdi visiškoje tyloje ir mėgaujiesi mėtų arbata, tai – hygge, jeigu grįžti namo ir vietoj lempų, uždegi žvakes ir neskubėdama ruoši vakarienę – tai irgi bus hygge, net tai, kad susirinkai su draugais išgerti kakavos – taip pat hygge. Šis žodis remiasi į jausmą – kaip Tu jautiesi ir stengiesi jaustis atlikdamas veiksmus, kurie Tau yra malonūs bei svarbūs. Ši knyga lyg instrukcija – ji pateikia pavyzdžių kaip galima gyventi geriau, linksmiau, skaniau (knygoje yra danų patiekalų receptų!) ir laimingai, neįdedant daug pastangų.

hygge knyga

Danai turi kitokį geros savijautos, nuotaikos ir laimės suvokimą, savo laisvalaikiui jie suteikia gilesnę prasmę – jie dažnai mini hygge žodį savo kasdieniuose pokalbiuose, nes tai jų išgyvenimo strategija. Danijos gyventojai puoselėja hygge akimirkas;  jų namai – jaukūs ir apgalvoti taip, kad kiekviename kambaryje jaustumeis komfortiškai. Šie žmonės vertina namų gamybos maistą, patį gaminimo procesą, jie siekia bendrumo jausmo, glaudžiai bendrauja su savo artimaisiais ir draugais, jie puoselėja savo tradicijas ir dievina viską, kas susiję su lėtu gyvenimo būdu. Jie iš tiesų yra laimingi. Mes irgi galime prisijaukinti laimę, tereikia paskaityti šią knygą, kuri primintų apie tai, apie ką mes kas dieną pamirštame – live life today, like there is no tomorrow.

Manau, kad reikėtų mokėti džiaugtis ir išnaudoti savo laiką mėgstamiems dalykams (pavyzdžiai iš knygos): suorganizuoti maisto klubą tarp artimiausių draugų, papuošti savo namus taip, kad visada norėtųsi į juos grįžti, išmokti gaminti, kad būtų galima pietauti ar vakarieniauti savo jaukiuose namuose, nepamiršti knygų, rankų darbo daiktų, gamtos, komforto.

hygge knyga

Knyga sufleruoja kaip galima leisti laisvalaikį, ji perduoda mums paruoštą pasiūlymų planą, kuris puikiai tinka sunkioms dienoms ir niūriai nuotaikai pakelti. Nors danai turi šaltesnį klimatą, jie moka džiaugtis kasdienybe, o kai lyja lietus – jiems dar geriau, jie išsitraukia žvakes, pledus ir slepiasi knygų puslapiuose. Ši knyga – mano mažoji biblija, tai rodiklis, kuris primena apie gyvenimo grožį ir neleidžia pasiduoti. Gyvenu akimirkomis, todėl niekas kitas taip gerai neperteikia mano vertybių kaip ši knyga, o jos viršelis, nuotraukos ir puslapiai verčia aikčioti - atrodo pasakiškai! Ir aš sakau, hygge idealiai tinka lietuviams. Netgi lyjant lietui.

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.



KNYGA įrašų serija skirta knygoms, kurių tema - saviugda, namai, maistas, gaminamas namuose, viskas, kad atspindi slow living gyvenimo būdą. 

Paskutinėje nuotraukoje užfiksuotas puodelis iš čia.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

5 komentarai

  1. Teorijoje viskas skamba gražiai :) Aš taip pat už mokymąsi gyventi čia ir dabar principu, už mokymąsi dziaugtis mažais malonumais.

    Tačiau kygoje pamiršta paminėti, jog danai suvartoja daugiausia antidepresantų Europoje, tad tas jų laimės indeksas labai abejotino validumo :) O ir gilinantis į tai Kaip tyrimuose matuojama laimė, kyla abejonių ar užduodami klausimai iš tiesų matuoja "laimės" konstruktą. Laimės inventoriaus klausimai labiau susiję su socialine gerove, kiek žmonės jaučiasi saugūs finansiškai, kiek patenkinti darbu, kiek sportuoja ir pan. Ar tai laimė? Nes jei taip, tai vargšai žmonės iš trečiųjų šalių, ten matyt nėra nei vieno laimingo.

    Visa tai rašau ne todėl, jog nepatinka knygos ir šio įrašo skleidžiama idėja (nes patinka!), tiesiog manau, jog kartais pavojinga lyginti save su kitais, savo šalį su kitom šalim. Neveltui sakoma, jog visur gerai, kur mūsų nėra. Nežinoma ką iš tiesų reiškia būti vidutiniu danu Danijoje, ir nesužinosim :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Živile, ačiū už komentarą ir nuomonę :)

      Sutinku, negali žinoti kas slypi už laimės durų, bet skaičiau šią knygą ne dėl skeptiško požiūrio, o noro priminti sau apie visus tuos užmirštus laimės ingredientus. Gera, kai po ranka turi knygą, kuri pagerina Tau nuotaiką, pasufleruoja kuo užsiimti ir primena apie tai, kad laimė už kampo, tik turi ją prisišaukti savo mėgstamais dalykais. Ir tai gerai, nes akcentuojama ne tai, kad laimė - tai pinigai ar geri rodikliai darbe, o viskas kur kas paprasčiau ir įdomiau. Manau kiekvienas iš šios knygos pasiims tai, ko jam trūksta. :)

      Panaikinti
  2. Knyga dar neišversta į lietuvių kalbą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dovilė, jau yra! Pasižiūrėkite knygynuose ar apsidairykite el.knygynuose :)

    AtsakytiPanaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros