,

KODĖL SLOW LIVING?

ketvirtadienis, vasario 15, 2018


Mahatma Gandis yra pasakęs, kad gali patirti laimę tik tuomet, kai tai, ką kalbi, ką galvoji ir ką veiki - harmoningai sutampa tarpusavyje. Kuo mažesnis skirtumas tarp tų trijų dalykų - ką norėtum veikti ir kaip iš tikrųjų leidi laiką, tuo labiau patirsi vidinę pilnatvę ir būsi laimingas. Mano tinklaraštis remiasi tema slow living - lėto gyvenimo būdas, kuris pirmiausia, prasideda mūsų mintyse.

Propaguojant šį gyvenimo būdą, slow teorija atsispindi ir kitose gyvenimo sferose, o jeigu kalbant apie tinklaraštį: kaip suderinti darbą ir poilsį, kaip mokėti džiaugtis nuostabiomis akimirkomis namuose, kaip turėti gerus santykius su savimi ir kaip mokėti mėgautis gyvenimu. Rašau apie svarbius man dalykus slow ritmu.

Jeigu norite prisijungti prie slow judėjimo, reikės būti egoistais. Reikės atsižvelgti į savo asmenybę, savo vaidmenį darbe, šeimoje ar draugų rate. Lėto gyvenimo pagrindinės vertybės tai sąmoningumas, taika su savo mintimis ir emocijomis, kokybė ir išliekamoji vertė, tai beveik visas dėmesys į save ir mus supančią aplinką. Tai mokėjimas atsipalaiduoti, pailsėti ir džiaugtis tuo, ką turi. Šiam gebėjimui iliustruoti tiktų citata - celebrate / enjoy little things. O Wikipedia siūlo puikią S L O W santrumpą:

S = Sustainable – not having an impact
L = Local – not someone else’s patch
O = Organic – not mass-produced
W = Whole – not processed

Šio gyvenimo būdo esmė - būtinas suvokimas kaip priimame sprendimus, kaip siekiame tikslų, ar mylime save, ar mokame koncentruotis tinkamu laiku į tinkamas veiklas. Idealiame pasaulyje, gyvenant slow, mes turėtume užsipirkti maisto iš vietinių krautuvėlių, ūkininkų, rūbus pirkti tik tuomet, kai jie morališkai pasensta arba suplyšta (o ir rūbai turi būti gaminami paisant etiškas normas), namuose turėti kuo mažiau daiktų ir tai tik iš natūralių medžiagų, mažiau sėdėti prie ekranų, daugiau įsistebeilijant kam nors į nosį, darbe vengti multitaskinimo, turėti darbo ir poilsio ribas, pomėgius, bei atėjus namo, išjungti telefonus ir pasinerti į laiką sau arba šeimai.

slow living akimirka

Kadangi mūsų darbo ir poilsio ribos yra beveik nusitrynusios, turime iš naujo mokytis ilsėtis, gyventi dėl savęs. Jeigu perskaičius šį sakinį kyla klausimas: ir kas turėtų tam laiko? Vadinasi, poilsio Jums reikia daug daugiau, nei įsivaizduojate. Slow gyvenimo būdas skatina mus rasti darbo ir poilsio balansą, kad galėtume gyventi harmonijoje. Kiekvienas iš mūsų, norintis viską spėti, nuolatos nešioja įtampą savyje. Tad, kritiškai svarbu suprasti ar iš tikrųjų užsiimate tuo, kas teikia Jums džiaugsmą ir ar turite savo priemonių, kurios padėtų Jums atsipalaiduoti? Poilsis taip pat būtinas tam, kad galėtumėte pasikrauti energija. Turėdami super galių, galėsite be didelių pastangų užkariauti pasaulį!

Tad, kaip jau suprantate, idealiame pasaulyje mūsų gyvenimas susideda ne vien tik iš darbo, nepaisant to ar mėgstame savo darbą ar nelabai. Visos 4 gyvenimo sudedamosios - darbas, pramogos, svajonių įgyvendinimas ir poilsis, siejasi viena su kita stipriu ryšiu. Kuo geresnė mūsų poilsio kokybė, tuo geresni darbo rezultatai. Todėl būtina sekti save ir kai jaučiame, jog negalime skirti poilsiui nei sekundės, būtent tuo metu organizmas labiausiai reikalauja šios pertraukos. 

O jeigu tarkime, esate dirbanti mama, kuri nemoka atsipalaiduoti ir pailsėti, įsivaizduokite, kad Jūsų dukros seks Jūsų pavyzdžiu; jos pripras prie tokios veiksmų schemos ir bus tokiomis pačiomis persidirbusiomis moterimis, kurios negali rasti 5 minučių savo malonumams. Ar norėtumėte, kad taip atrodytų Jūsų vaikų ateitis? Manau, kad didžiausia problema yra kitų moterų įtaka, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo tobulos - viską spėja, gyvena pašėlusiu greičiu. Bet man labiausiai patinka sekti tas, kurios nebijo pripažinti, kad nespėja ir, kad vietoj gailesčio, renkasi meilę sau ir keliolika minučių mintims į visumą surinkti. Rami, harmoninga ir laiminga moteris - štai kur pavyzdys. Nesvarbu kiek gyvenime turime pareigų ir atsakomybių, tačiau užvis svarbiausia yra jausti atsakomybę prieš save. Nebijoti būti kitokia, kuri vaikosi ne darbo ritmo, o vidinės ramybės. 

Tai kodėl slow living? Galima sakyti, kad šis gyvenimo būdas atspindi mano vertybes - jeigu dirbi, daryk tai sąmoningai ir svarbiausia, skirk visą savo dėmesį. Jeigu valgai, atkreipk dėmesį į skonius, pasimėgauk. Jeigu bendrauji - būk visapusiškai atsidavęs pokalbiui ir įsiklausymui į kito žmogaus žodžius. O jeigu kažko nenori daryti - nedaryk, tai sutaupo begalę nervų, laiko ir energijos.

Tikiu, kad ši tema yra gan plati ir vienu įrašu neatsakysiu į visus klausimus, nepateiksiu visų pavyzdžių arba neįtikinsiu. Tačiau prižadu, kad po truputį aiškinsiu kaip gyventi slow ir pasakosiu apie savo patirtį, pateiksiu sprendimus ir tikiuosi, kad įkvėpsiu stabtelėti, kad ir kaip kurioziškai tai skambėtų XXI amžiuje. Beje, gal kas nors iš Jūsų jau ilgą laiką domisi šia tema?

Palaikome ryšį! Tinklaraštį galite sekti per Bloglovin, taip pat kviečiu į Instagram bei Facebook grupę, skirtą šio tinklaraščio skaitytojams ir tiems, kas nori prisijaukinti lėtą gyvenimo būdą.


Tekstas buvo rašomas remiantis Joannos Glogazos knyga „Slow life“  

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

2 komentarai

  1. Mieloji, kokia man jauki ir teisinga pasirodė ši mintis: mes turėtume užsipirkti maisto iš vietinių krautuvėlių, ūkininkų, rūbus pirkti tik tuomet, kai jie morališkai pasensta arba suplyšta (o ir rūbai turi būti gaminami paisant etiškas normas), namuose turėti kuo mažiau daiktų ir tai tik iš natūralių medžiagų, mažiau sėdėti prie ekranų.

    Jau kurį laiką esu "užsikabliavusi" už mindfull living savokos ir dabar galvoju, kad viskas čia jungiasi. Visi populiariausi šių dienų judėjimai skaitina tą patį - daugiau ramybės ir mažiau lėkimo, užtarnauto dėmesio tikriems dalykams, kurie vyksta dabar. Radau daug įkvepiančių įžvalgų, ačiū už puiki straipsnį! ♥︎

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūtele, man ji jauki, bet kažkodėl neįmanoma, daug darbo reikėtų įdėti, kad būtų galima sužiūrėti kiekvieną gyvenimo sritį :(

      Taip, viskas susijungia į vieną, galvoju, o kokia bus ateitis :))

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros