,

MULTITASKING'O GURU - AR TAI NORMALU?

ketvirtadienis, balandžio 20, 2017

darbo vieta

Kad galėčiau pasinerti į rašymą ir įsisenėjusios temos gvildenimą, įsijungiau jazz & bossa nova stiliaus muziką. Reikia nusiraminti, nes galvoje – visos dienos susikaupusi energija, mintys ir rūpesčiai. O kaip Jūs atsipalaiduojate po sunkios dienos? Kaip apskritai nugalite stresą ar kaip įveikiate multitasking‘o (kelių veiklų ar užduočių vykdymas vienu metu) ligą? Studijuodama universitete dažnai į klausimą ką veiki? Atsakydavau – multitaskinu, tai tuomet buvo madinga (nors ir dabar tai aktuali tema), jei multitaskini, vadinasi esi genijus. Žmogus, galintis vienu metu tikrinti socialines paskyras, rašyti rašto darbus ir dar analizuoti informaciją google paieškoje. Atrodė, kad jeigu moki multitaskinti, tai esi gabus darbuotojas, o svarbiausia – žaibiškai reaguojantis supermenas.

Atsitokėjau nuo šios manijos kai pradėjau rūpintis savo sveikata ir kai vis daugiau žmonių kalbėdavo apie tokio pobūdžio darbo kenksmingas pasekmes. Tai didžiulis stresas – vejamės kažkokį tikslą, kad nešvaistytume laiko, kad galėtume nuveikti daugiau nei kiti. O kaip kokybė? Ne visada ji prasta, bet kaip minėjau, nukenčia mūsų savijauta.

Ir kalbu ne tik apie darbus prie kompiuterio ar veiklas mūsų darbo vietose, tai paprasčiausiai moterų triukas (nes jų stiprybė - gebėjimas nuveikti daugiau veiklų vienu metu) – gaminant vakarienę - peržiūrėti filmą, nes ramiai peržiūrai nėra laiko (kodėl?), skaityti knygas ir tikrinti socialinius tinklus (aš taip darau), nes neva kokį nors įkvepiantį vaizdą praleisime. Gyvenimas tampa ne malonumų kupinas, o nuolatinės būsenos - lyg kažkas bėga nuo mūsų ir nespėjame tai pagauti. Ar gi tai normalu?

laisvalaikis
O kas normalu? Pasak manęs, tai dalykai, kurie įeina į mūsų kasdienybę kaip veiklos, ritualai, tradicijos, reikalų tvarkymas tokiu principu, kad visą tai mus ramintų, o ne inicijuotų eilinę kovą mintyse. Normalu, tai - ramus ir užtikrintas žmogus, galintis nuveikti daug, bet ne drastiškomis pastangomis, kaip tas, kuris be perstojo užsiima supermeno veikla.

Kartais noriu pasakyti – ei, sustok! Pati turiu save tramdyti, todėl noriu įvesti tvarką savo gyvenime, prisijaukinti minimalistinį gyvenimo būdą. Esu cholerikė, o tiems, patikėkite, būdingas chaosas ir operatyvumas, todėl kas kartą kai jaučiu, kad verda kraujas, bandau save raminti ir nuo kelių veiklų per minutę, pereinu iki vienos vienintelės.

Tačiau, norint įvesti taip geidžiamą tvarką, reikia pradėti nuo taisyklių - pasižadėjimų, kurie padės atsikratyti multitaskingo. Tai, tikiu, padės mėgautis kasdienybė lygiai taip pat, kaip aprašyta hygge knygoje, apie kurią rašiau čia. Kaip ir visi žmonės noriu produktyvumo, pilnatvės, kuri įmanoma tik tuomet, kai viduje - ramybė. Tad, kad galėčiau sau (o gal ir Jums?) padėti, dalinuosi taisyklėmis, kurias taikysiu:
  • Darbas su kompiuteriu – tik viena užduotis vienu metu, tik kelios būtinos tam darbui atlikti naršyklės langai. Pomodoro technikos taikymas, apie kurią rašiau čia.
  • Važiuojant ilgas distancijas viešuoju transportu – išjungti mobilųjį internetą.
  • Darbo vieta – tvarkinga, tik būtiniausi daiktai ir jokių indų. Tvarka ant stalo – tvarka mintyse.
  • Kai ateini namo po darbo ar susitikimų – pirmiausia, nuveik tai, kas teikia malonumą – gamink valgyti, skaityk, atlik kažkokį vieną ritualą, kuris padės atsipalaiduoti po sunkios dienos.
  • Suteik darbams prioritetų skalę – visas dienos užduotis surašyk stulpeliu ir atlik vieną po kito.
  • Eik pasivaikščioti be telefono.
  • Skaitant – geriausia išjungti wifi.
skaitymas

  • Įsijunk filmą ar serialą tik atidžiam peržiūrėjimui nuo - iki, o ne fonui.
  • Dieną pradėk ar užbaik savo asmeniniu ritualu. Gal tai spa procedūros, rašymas ar šuns vedžiojimas – tai padės laikytis savo malonumų grafiko.
  • Atmink – pirma žmonės, o po to visa kita. Todėl jei kas Tave užkalbina, skirk jam dėmesio, nepulk tikrinti Instagramo, įdėmiai klausykis ir stenkis palaikyti diskusiją.
  • Prie pusryčių, pietų ar vakarienių – jokių telefonų, knygų, žurnalų, kompiuterių ar planšečių, tai laikas Tau ir Tavo organizmui.
  • Pagalvok kaip jautiesi atliekant visus veiksmus vienu metu - jei tai Tave erzina, iššaukia neigiamas emocijas - laikas keisti situaciją ir keistis pačiai.
pietūs

Na ir kaip? Neatrodo taip bauginančiai, kaip gali pasirodyti, nes visos šios taisyklės nereikalauja didelių pokyčių... O ir žmonės, siūlau Jums malonumų kupinas taisykles! Kas nenorėtų tokių laikytis? Tai viso labo normalūs dalykai, apie kuriuos pamirštame, nes gyvename technologijų pasaulyje, kur ne mes jas valdome, o technologijos valdo mus ir padaro iš mūsų multitaskingo guru.

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

4 komentarai

  1. Oi, tikrai. Šiuolaikinio žmogaus problema (o jis mano pliusas) numeris vienas. Juokinga, kai kažkada mokėmės multitalskinti, dabar mokomės gyventi ramiau. Ir kas būtų pagalvojęs, kad tai daryti taps taip sunku. Ačiū už puikius patarimus! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laikui bėgant atsiranda kitos negy buvo, vertybės, kurias norime puoselėti, tad natūralu, kad keičiantis gyvenimo būdui - keičiasi mūsų suvokimas apie savo ritmą :)

      Džiaugiuosi, kad patiko! Kartais juokinga, kad pamirštame, jog anksčiau mes taip ir elgėmės natūraliai, neskubant :)

      Panaikinti
  2. O ar esatę skaitę knygą "Tinginio manifestas"? Šioje būtent apie tai irgi pasakojama :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neskaičiau, bet būtinai pasidalinsiu, ačiū už rekomendaciją! :)

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros