,

BLOG'O TAISYKLĖS

ketvirtadienis, birželio 23, 2016

Būdama tinklaraštininke, supratau viena – svarbu turėti tikslą, žinutę, kurią nori perduoti savo skaitytojams. Viskas gerai, jeigu Tavo svetainė turi kelias kategorijas, visą tai apjungia viena tema – gyvenimo būdas. Mano tinklaraštis kaip tik atitinka šią temą – rašydavau apie savo darbus, dalindavausi puodelių nuotraukomis, maisto receptais ir kitais įdomiais dalykais.

Tad šiandien noriu su Jumis pasidalinti keliomis įžvalgomis (iš savo patirties) apie blogo kūrimą ir jo plėtrą.

BLOG'O TAISYKLĖS 
– tiems, kas svajoja apie rašymą, tačiau nežino nuo ko pradėti. Dalykai, kurie gali padaryti Tavo tinklaraštį skaitomu ir netgi populiariu.

Dievinu.lt

0. Bene svarbiausia Tavo užduotis prieš pradedant kelionę su tinklaraščiu, užduoti sau keletą klausimų: kodėl noriu pradėti tinklaraštį? Kokią problemą išspręsiu jį rašydama? Kokią naudą atnešiu skaitytojams. Ar tai bus dienoraščio tipo ar kokybiškas ir puikiai save reprezentuojantis viešumoje - tinklaraštis. Kokius tikslus noriu pasiekti savo rašymu? Ar tai bus ilgą kelionė ar trumpalaikis hobby? Visi šie klausimai padės Tau suformuoti viziją, kuria remiantis nuosekliai pildysi tinklaraštį.

1. Nuspręsk kokia tema rašysi. Pasidaryk smegenų šturmą – surašyk visas, Tave dominančias temas, apie kurias daug žinai ir nori šiomis žiniomis pasidalinti su kitais. Tinka ir tos temos, kurios Tave įkvepia, motyvuoja, skatina dirbti ar padeda lengviau suprasti kokias nors industrijas.

2. Jeigu jau išsirinkai vieną temą, surašyk jai kategorijas, žinok, kad vėliau turėsi stropiai pildyti kiekvieną iš sugalvotų kategorijų, kitaip, jos nebetenka prasmės.

3. Nuotraukos – vienas iš esminių dalykų, kuris mane domina kituose tinklaraščiuose. Tekstas gali būti labai įdomus, bet jeigu prie jo parinktos netinkamos nuotraukos – neskaitysiu. O ir metas kartu su tinklaraščiu mokytis fotografuoti, nes Lietuvoje trūksta blogų, kur matai tikrovę atspindinčias nuotraukas ir puikią informaciją. Kokybė – visada bus svarbiausiu aspektu bet kokioje srityje.

4. Blogo platforma. Kokią platformą bepasirinksi, reikėtų apgalvoti – kas Tau padarys tvarkingą vaizdą? Jeigu nesi susipažinęs su dizainu ar programavimu, leisk tai padaryti tiems, kas išmano savo darbą. Tinklaraštis turi būti ne tik įdomu, bet ir patogus naršyti, funkcionalus ir pritaikytas daugeliui įrenginiams. Svetainės dizainas turi būti paprastas, bet atitinkantis Tavo stilių, bet užvis svarbiausia, kad kiekvienas skaitytojas galėtų viską rasti ir tekstas būtų patogiai skaitomas.

5. Susiplanuok įrašus. Reikia apgalvoti strategiją – kas kiek kartų rašysi? Kokios bus nuotraukos? Kokiomis temomis dalinsies? Parašyk keletą įrašų į priekį, kad galėtum turėti įrašų kelioms savaitėms. Svarbu išlaikyti tęstinumą, kad užpildytum savo tinklaraštį ir vėliau – neprarastum skaitytojų.

6. Dalyvauk. Būti blogeriu tai ne tik rašyti ir fotografuoti, tai yra darbas, į kurį reikia įdėti tiek pat pastangų, kiek įdėtum į nuolatinį savo darbą. Turi stebėti rinką, susipažinti su kitais rašančiais, skaityti jų tekstus, diskutuoti ir ieškoti kuo daugiau įdomesnių kolegų, rašančių kad ir užsienyje. Gali įstoti į kokią nors grupę, kur renkasi visi tinklaraštininkai, stebėti renginius, kurie skirti rašymui tobulinti ar pažintims rasti. Tavo tinklaraštis, tai Tavo vizitinė kortelė, todėl jeigu žino Tavo blogą, turi pažinoti ir Tave. Siūlyčiau prisijungti prie Geri Blogai iniciatyvos, kur galėsi pažinti vis daugiau rašančių žmonių ir gauti naudingos informacijos.

7. Nenustok. Kaip ir minėjau, tinklaraščio rašymas, tai darbas, todėl norint išeiti į viešumą su savo svetaine, turi dirbti nuosekliai, kad skaitytojai matytų, jog tinklaraštis turi ateitį. Turi žinoti savo tinklaraščio tikslą – į ką jis turi pavirsti ir žinant tai, bus lengviau nepasiduoti ir atrasti motyvacijos rašyti dažnai ir suktis blogosferoje.

Dievinu.lt

Ir pabaigai, noriu pabrėžti, kad jeigu norite dirbti su tinklaraščiu, turite investuoti į jį. Kalbu ne tik apie domeną, dizainą, vizitines ar serverį su paštu, kalbu pirmiausia apie tai, kad investuotumėte į savišvietą, savo gebėjimų tobulinimą. Toliau, reikėtų atkreipti dėmesį į nuotraukas - ar darysime patys, ar naudosime pirktas, ar samdysime fotografus, nes šiuo metu madinga - kokybė. O tada, pinigų reikės ir įvairiems įrankiams, programėlėms ar nuotraukų atributams. Tačiau, jeigu tinklaraštis tai tik priedas prie Jūsų kasdienybės, tuomet pasistenkite jį padaryti tiesiog jaukų, estetišką, naudingą ir įdomų, visa kita nebe taip svarbu. 

Linkiu tinklraštininkams – puikių minčių ir nuostabių vaizdų, o tiems, kas dar tik svajoja apie rašymą – išdrįsti ir labai gerai apgalvoti savo tinklaraščio misiją. Su blogerių diena!

Jeigu turite klausimų, susijusių su tinklaraščiais, mielai padėsiu, rašykite: dievinu.lt@gmail.com

v

Nuotraukos © Julija Velykienė

ŽEMIAU RASI PANAŠIŲ TEKSTŲ

2 komentarai

  1. Koks puikus įrašas :) atradau jus neseniai ir taip jumis žaviuosi... noriu rašyti, žinau apie ką, bet tiek daug klaustukų, tiek daug nežinau, atrodo tai paprasta, bet dėja nėra :( o jūsų blogas nuostabus, toks švarus, tvarkingas, gražus ir įkvėpiantis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ieva, tik dabar atradau visus komentarus, kuriuos nematydavau! :)) Aš džiaugiuosi tuo startu, kuris įvyko vakar! O jei bus klausimų, visuomet gali kreiptis, ačiū už komplimentus (o kelias iki tokio rezultato buvo ilgas ir dar yra kur tobulėti).

      Panaikinti

PRENUMERUOK ĮRAŠUS

Gauk naują įrašą tiesiai į pašto dėžutę ir skaityk prie kavos.

30 d. peržiūros